Chleb pszenny na zakwasie

chleb pszenny na zakwasie

Składniki
Zaczyn:
mąka pszenna, 65 gram
mąka żytnia, 5 gram
letnia woda, 50 mililitrów
aktywny zakwas, 2 łyżki

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
mąka pszenna, 360 gram
mąka żytnia, 20 gram
letnia woda, 250 mililitrów
sól, 1 łyżeczka
cukier, 1 łyżeczka
suche drożdże, 3 gramy

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki na zaczyn połączyć. Miskę zakryć szczelnie folią. Zostawić na 12-24 godziny.

2. Z zaczynu i pozostałych składników zarobić gładkie ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5 minut, żeby odpoczęło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przełożyć do miski obsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny  lub do podwojenia objętości.

3. Ciasto jeszcze raz delikatnie wyrobić. Rozpłaszczyć, a następnie boki ściągnąć do góry, tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć 2-3 razy. Bochenek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić na 20-30 minut do ponownego rozrostu.

3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 40-45 minut.

Chleb z kaszą gryczaną i soją

chleb z kaszą gryczana i soją 1

Najlepszy chleb jaki do tej pory piekłam. Z grubą, chrupiącą skórką i miękkim, wilgotnym miąższem. W ogóle nie czuć smaku kaszy, ale sprawia ona, że chleb jest wilgotny i zachowuje długo świeżość.

Składniki
Zaczyn:
zakwas, 1 szklanka
letnia woda, 1/2 szklanki
mąka pszenna, 1 szklanka

Ciasto właściwe:
soja, 1/3 szklanki
prażona kasza gryczana, 100 gram
mąka pszenna, 3 szklanki
letnia woda, 1/2 szklanki
miód, 1 łyżeczka
suche drożdże, 1 łyżeczka
sól, 2 łyżeczki

Sposób przygotowania
1. Składniki na zaczyn dokładnie połączyć. Przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na 12-24 godziny.

2. Soję zalać wrzątkiem. Zostawić na 2-3 godziny. Następnie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kaszę ugotować w nieosolonej wodzie. Dokładnie odcedzić i wystudzić.

3. Wszystkie składniki na ciasto właściwe połączyć z zaczynem w gładką masę. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5, żeby ciasto odpoczęło. Następnie wyrabiać przez kolejne 5 minut. Przełożyć do miski obsypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.

4. Ciasto wyciągnąć na blat posypany mąką. Delikatnie rozpłaszczyć, a następnie utworzyć sakiewkę, ściskając brzegi ciasta na górze. Czynność powtórzyć 2-3 razy. Końcówki dokładnie zlepić. Takie formowanie chleba ma spowodować, że ciasto podczas pieczenia będzie rosło do góry, a nie na boki. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego rozrostu.

5. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 240 stopni. Na dno wstawić żaroodporne naczynie z wodą. Włożyć do piekarnika na środkową półkę na 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut.

chleb z kaszą gryczaną
Chleb domowy

Szybki chleb na sodzie

chleb na sodzie

Składniki
masło, 2 łyżki
mąka pszenna, 400 gram
mleko, 250 ml
cukier, 1 łyżeczka
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
soda 1 łyżeczka

Sposób przygotowania
1. Masło roztopić. Połączyć z pozostałymi składnikami w gładką masę. Wyrabiać przez 5 minut. Uformować kulę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku zrobić 2 krzyżujące się nacięcia.

2. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 230 stopni. Włożyć blaszkę na środkową półkę. Piec przez 10 minut. Temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec kolejne 20 minut.

Chleb domowy

Chleb graham na zakwasie

chleb graham na zakwasie

Składniki
zakwas (z tego przepisu), 1 szklanka
ciepła woda, 3/4 szklanki
mąka graham, 3 szklanki
suche drożdże, 1 łyżeczka
miód, 1 łyżeczka
sól, 2 łyżeczki

Sposób przygotowania
1. Zakwas o temperaturze pokojowej, dokarmiony 2-3 godziny wcześniej, połączyć w gładką masę z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto będzie się kleiło dodać mąkę. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5 minut, żeby odpoczęło. Wyrabiać przez kolejne 5. Przełożyć do miski. Zasypać mąką. Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 godziny.

2. Ciasto jeszcze raz delikatnie wyrobić. Rozłożyć równomiernie w keksówce (wymiary 12 cm x 35 cm) posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego rozrostu.

3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 240 stopni. Na dno wstawić żaroodporne naczynie z wodą. Chleb włożyć do piekarnika na środkową półkę na 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 10 minut. Następnie wyciągnąć z formy i piec jeszcze 10 minut.

Chleb domowy

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

chleb-pszenno-żytni-na-zakwasie

Składniki
zakwas (z tego przepisu), 1 i 1/4 szklanki
ciepła woda, 1 szklanka
mąka pszenna, 3 szklanki
mąka żytnia, 1 szklanka
suche drożdże, 1 i 1/4 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
sól, 2 i 1/4 łyżeczki

Sposób przygotowania
1. Zakwas o temperaturze pokojowej, dokarmiony 12-24 godziny wcześniej połączyć w gładką masę z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto będzie się kleiło dodać mąkę. Ja dodałam około 2 łyżek. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5 minut, żeby odpoczęło. Wyrabiać przez kolejne 5. Przełożyć do miski. Zasypać mąką. Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 godziny. W połowie wyrastania odgazować ciasto czyli delikatnie je zarobić.

2. Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć, a następnie utworzyć sakiewkę, ściskając brzegi ciasta na górze. Czynność powtórzyć 2 razy. Końcówki dokładnie zlepić. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego rozrostu.

3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 240 stopni. Na dno wstawić żaroodporne naczynie z wodą. Na bochenkach zrobić po 2 nacięcia ostrym, ząbkowanym nożem. Włożyć do piekarnika na środkową półkę na 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut.

Chleb mleczny na zakwasie

chleb mleczny

Jedno z moich postanowień noworocznych. Zrobić zakwas i utrzymać go przy życiu przez najbliższy rok. Trzeba o nim pamiętać i dokarmiać co tydzień (Wu mówi na niego Żarłok), ale gra jest warta świeczki. Pieczywo na takim zakwasie jest pyszne. I zachowuje długo świeżość. Nie tak jak wypieki drożdżowe. Postaram się jak najdokładniej opisać proces jego powstawania.

Dzisiaj podaję przepis na prosty chleb mleczny. Z miąższem o drobnej, wilgotnej strukturze z niewielkimi dziurami i cienką, ale chrupiącą skórką. Jest z dodatkiem drożdży, ponieważ zakwas mam bardzo „młody” i sam nie dałby rady doprowadzić chleba do odpowiednich rozmiarów. Jeśli macie „stary” zakwas możecie pominąć drożdże. Ale pamiętajcie, że proces wyrastania może trwać dłużej.

Składniki
Zakwas:
mąka żytnia typ 720, 2 szklanki
przegotowana ciepła woda, 2 szklanki

Chleb:
zakwas, 1 szklanka
ciepłe mleko, 2/3 szklanki
mąka pszenna, 3 i 1/4 szklanki
ciepła woda, 1/4 szklanki
suche drożdże, 1 łyżeczka
cukier, 1 łyżeczka
sól, 2 łyżeczki
roztopione masło, 2 łyżki

Dodatkowo:
jajko, 1 sztuka
mleko, 1 łyżka
mak, 3 łyżki

Sposób przygotowania
1. Zakwas: do dużego słoika wsypać 1/2 szklanki mąki. Zalać 1/2 szklanki wody. Wymieszać. Przykryć folią spożywczą. Zrobić kilka otworów. Odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce (25-27 stopni). Czynność powtarzać przez kolejne 3 dni.

Zakwas jest aktywy kiedy rośnie.  Nie jest to zjawisko zawsze występujące i koniecznie do zakwaszenia mikstury. Mi zazwyczaj rośnie drugiego dnia. W pozostałe dni jest spokój. Jeśli urośnie na tyle, że nie będzie się mieścił w słoiku należy go zamieszać, wtedy opadnie do normalnego poziomu.

Kolejna oznaka poprawnego powstawania zakwasu to bąbelki pojawiające się na powierzchni zakwasu po 1-2 godzinach od dokarmiania. O tyle o ile rozrost zakwasu nie jest konieczny, o tyle pęcherzyki powietrza są obowiązkowe! Jeśli się nie pojawią to znaczy, że coś poszło nie tak. Zakwas jest nieaktywny, do wyrzucenia.

Zakwas może się rozwarstwiać. Jest to normalne zjawisko. Nie oznacza, że się popsuł. Natomiast jeśli na jego powierzchni pojawią się jakiekolwiek oznaki pleśni należy go wylać i zacząć od początku.

Do upieczenia chleba mlecznego potrzebna jest tylko szklanka zakwasu. Zostanie jego spora część. Należy schować go do lodówki i raz na 7-10 dni dokarmiać. Wyciągnąć z lodówki i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, żeby nabrał temperatury pokojowej. Wystarczy wymieszać go z 1 łyżką ciepłej wody i 1 łyżką mąki. Można go dokarmiać większą ilością składników i częściej. Wszystko zależy od tego jak często chcecie piec chleb.

Słoik na zakwas należy co jakiś czas wymieniać na nowy, czysty.

2. Chleb: zakwas o temperaturze pokojowej wymieszać z  mlekiem. A następnie z pozostałymi składnikami na ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ciasto podzielić na 2 części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć, a następnie utworzyć sakiewkę, ściskając brzegi ciasta na górze. Czynność powtórzyć 2 razy. Końcówki dokładnie zlepić. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 40-60 minut do ponownego rozrostu.

Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 240 stopni. Na dno wstawić żaroodporne naczynie z wodą. Bochenki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem. Zrobić po 2 nacięcia ostrym, ząbkowanym nożem. Włożyć do piekarnika na środkową półkę na 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 20 minut.

Przepisy pochodzą z bloga Moje wypieki.

Chałka z kruszonką

chałka

Smak z dzieciństwa.  Pamiętam, że moja babcia ją często kupowała. Jadłam ją z dżemem lub z masłem i cukrem. Wiem, że to jest dziwne połączenie – pieczywo z masłem i cukrem, ale uwielbiałam ten zestaw. Dzisiaj zadowoliłam się tylko dżemem, nie ryzykowałam z cukrem. Obawiam się, że teraz byłabym rozczarowana tym smakiem.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna, 500 gram
ciepłe mleko, 200 mililitrów
jajka, 2 sztuki
roztopione masło, 50 gram
sól, 1/2 łyżeczki
cukier, 4 i 1/2 łyżki
suche drożdże, 10 gram

Kruszonka:
mąka pszenna, 2 łyżki
cukier, 2 łyżki
cukier wanilinowy, 4  gramy
miękkie masło, 15 gram

Do smarowania:
jajko + 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W ciągu wyrastania ciasto należy dwukrotnie odgazować, uderzając w nie pięścią.

2. Masę po wyrastaniu podzielić na 6 równych części. Każdą uformować w rulon o długości ok. 25 cm. Wałki z ciasta dokładnie zlepić z jednej strony. Można je delikatnie zwilżyć wodą. Skrajne rulony przekładać do środka, na zmianę, raz z lewej strony, raz z prawej. Końcówki połączyć i zwinąć pod spód.

chałka-1

chałka-2

chałka-3

chałka-4

chałka-5

chałka-6

3. Chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać kruszonką zrobioną z podanych wyżej składników.

4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 25-30 minut.

Chleb z serem żółtym, suszonymi pomidorami i prażonymi orzechami

Chleb z serem żółtym, suszonymi pomidorami i prażonymi orzechami

Kolejna moja propozycja na urozmaicenie zwykłego pieczywa. Chlebek świetnie smakuje pierwszego dnia, jeszcze ciepły. Drugiego dnia można zrobić z niego tosty. Ser, który użyjemy do tego wypieku musi być twardy, inaczej za bardzo się rozpuści i ciasto będzie glutowate. Pomidory … Continue reading

Chleb z prażonymi orzechami, pestkami dyni i słonecznikiem

Chleb z prażonymi orzechami, pestkami dyni i słonecznikiem

Chleb według przepisu Julii Child. Ja od siebie dodałam tylko orzechy, ziarna dyni i słonecznik. Uprażyłam je, aby miały intensywniejszy smak i aromat. Masę podzieliłam na dwie części i zrobiłam dwa mniejsze bochenki. Można oczywiście nie dzielić ciasta, ale trzeba … Continue reading