Pieczony kalafior

kalafior z piekarnika

Pyszny, chrupiący, aromatyczny! Jednym słowem boski… Świetny dodatek do obiadu, ale sprawdzi się również jako przekąska.

Składniki

  • kalafior, 1 średni
  • oliwa z oliwek, 1-2 łyżki
  • curry, papryka słodka i ostra, po 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • czosnek, 3 ząbki

Sposób przygotowania

  1. Kalafiora podzielić na nieduże różki. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę. Dodać przyprawy. Wmieszać. Kalafiora wrzucić do naczynia. Dokładnie obtoczyć w marynacie. Czosnek rozgnieść, ale nie obierać. Ułożyć między warzywami. Piec przez 20-25 minut na funkcji góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W połowie pieczenia zamieszać.

9 thoughts on “Pieczony kalafior

  1. Bardzo smaczny wyszedł. Nie dodałam jednak czosnku (nie miałam niestety), dorzuciłam go trochę w proszku do marynaty.
    Samej marynaty zrobiłam trochę więcej, bo nie starczyło na całego kalafiora.
    Z pewnością zrobię go ponownie. :)

  2. Witam. Pierwszy raz jadłam dzisiaj pieczonego kalafiora i myślę, że nie był to ostatni raz. W prawdzie ciut za pikantny mi wyszedł ale niespodziewanie jędrny i soczysty. Takie proste a jakie smaczne danie :-)

  3. Wyszedł pyszny. Marynaty ma średni kalafior nie starczyło musiałam dorobić. Lekko go podgotowałam i zapiekałam 15 min z termoobiegiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *