Pieczone warzywa

Genialne warzywa, które sprawdzą się jako dodatek do mięsa, ale też samodzielne danie. Dobrze smakują z delikatnym sosem jogurtowym. Wystarczy wymieszać pół szklanki jogurtu naturalnego z dwiema łyżkami majonezu, solą, pieprzem i świeżymi lub suszonymi ziółkami. Bardzo polecam :)

Składniki

  • ziemniaki, 4 szt.
  • bakłażan, 1 mały
  • cukinia, 1 mała
  • brokuł, 1/2 szt.
  • oliwa z oliwek, 6-8 łyżek
  • czosnek, 2 ząbki
  • sól, pieprz czarny, papryka ostra, curry
  • bułka tarta, 6-8 łyżek

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki wyszorować i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziemniaki i bakłażana pokroić w grube słupki, cukinię w ćwiartki. Brokuły podzielić na niewielkie różki.
  2. Oliwę wymierzać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Warzywa dokładnie obtoczyć w marynacie. Dodać bułkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. W międzyczasie piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Warzywa piec około 30-40 minut.

2 thoughts on “Pieczone warzywa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *