Pieczone owoce z lodami

IMG_9627

Niesamowicie prosty przepis. W oryginalnym przepisie Jamiego Olivera (z książki „30 minut w kuchni”) zostały użyte śliwki. Ja wykorzystałam mieszankę rabarbaru. moreli i truskawek. To wszystko okraszone wanilią, pomarańczą, cynamonem i whiskey. Nie wiem czy bardziej zachwyca mnie połączenie kwaśnych owoców i słodkich lodów czy mieszanka ciepłego z zimnym. W każdym razie deser jest boski… <3 Bardzo polecam!

Składniki

  • rabarbar, 2 gałązki
  • morele, 4 szt.
  • truskawki, 6 szt.
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • ekstrakt waniliowa, 1 łyżeczka
  • whiskey, 2 łyżki
  • cukier brązowy, 4 łyżeczki
  • cynamon, 1/2 laski
  • lody waniliowe, 400 ml

Sposób przygotowania

  1. Rabarbar obrać i pokroić na 2 centymetrowe kawałki. Truskawkami i morele przekroić na pół. Z moreli usunąć pestki. Owoce wymieszać z sokiem, skórką, ekstraktem, whiskey i cukrem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć połamany cynamon. Piec na dolnej półce przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
  2. Owoce lekko wystudzić. W szklankach układać na przemian owoce i lody.

IMG_9643

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *