Pieczona dorada z rozmarynem

pieczona dorada

Składniki

  • dorada, 2 sztuki po 300 g każda
  • cytryna, 1 sztuka
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • świeży rozmaryn, 4 gałązki
  • czosnek, 1 duży ząbek
  • masło, 2-4 łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. Ryby umyć i dokładnie osuszyć. Zrobić po 3 nacięcia z każdej strony. Skropić sokiem z połowy cytryny. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Do środka włożyć rozmaryn, posiekany czosnek, masło oraz plasterek cytryny.
  3. Ryby przełożyć na papier do pieczenia (każdą na osobny arkusz). Zwinąć w paczuszkę. Ja dodatkowo spięłam papier spinaczami biurowymi.
  4. Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawać z plasterkami cytryny i pieczonymi ziemniaczkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *