Pesto pietruszkowo-bazyliowe

Pesto to zielony sos pochodzący z kuchni włoskiej. Podstawowe jego składniki to bazylia, parmezan, orzeszki piniowe, oliwa z oliwek, czosnek i sól. Istnieje wiele wariacji na temat pesto. U mnie główny składnik to pietruszka połączona z bazylią. Orzeszki zamieniłam na pestki dyni. Można go przechowywać w lodówce do kilku dni.

Składniki
natka pietruszki, 1,5 pęczka
bazylia, 20-25 dużych liści
oregano, 10 małych liści (można pominąć)
pestki dyni, 4 łyżki
parmezan lub inny twardy ser, 2 łyżki
czosnek, 1 ząbek
oliwa z oliwek, 80-85 mililitrów
sok z cytryny, 1 łyżeczka
sól, biały pieprz

Sposób przygotowania
1. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Ser zetrzeć na tartce. Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Przyprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *