Pasztet drobiowo wieprzowy

Czy wiesz, jak zrobić pasztety wieprzowo-drobiowy? Jeśli nie, to świetnie trafiłeś. Sprawdź, jakich składników na pasztet mieszany drobiowo-wieprzowy potrzebujesz. 

Składniki:

  • 1 kurczak (około 1 i ½ kilograma)
  • 500 gramów karkówki
  • 300 gramów boczku surowego,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziaren angielskich,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • Duża cebula,
  • Bułka namoczona w rosole,
  • 4 duże jajka,
  • Pieprz, sól, 
  • Olej do smarowania formy.

Jak przygotować pasztet drobiowo-wieprzowy pieczony?

  1. Kurczaka należy podzielić na części. Boczek i karkówkę należy pokroić w paski. Mięso włóżmy do sporego garnka i zalejmy zimną wodą. Całość musi być przykryta. Warzywa należy dokładnie obrać i dorzucić do reszty. Dodajmy pieprz, ziele, liście oraz sól. Gotujmy pod przykryciem na możliwie najmniejszym ogniu. Przez jaki czas? Półtorej godziny. Mięso wyciągnijmy na durszlak i odstawmy do wystudzenia. 
  2. W kolejnym kroku zmielmy mięso. Pamiętajmy, że kurczaka mielimy wraz ze skórą. Do maszynki dorzućmy cebulę, rosół oraz bułkę. Oddzielmy białka od żółtek. Białka ubijmy na sztywno z solą. Mięso zmielone oraz żółtka przyprawmy pieprzem, oraz solą. Nie powinniśmy żałować przypraw. Po upieczeniu pasztet będzie o wiele łagodniejszy niż pasztet drobiowo wieprzowy na surowo. Całość dokładnie wyróbmy. Na koniec połączmy całość z białkami. 
  3. Formę dokładnie wysmarujmy olejek. Do niej przełóżmy mięso i lekko ubijmy. Powierzchnia powinna być wyrównana i posmarowana oliwą. Piekarnik należy rozgrzać do 170 stopni i ustawmy funkcje góra i dół. Pasztet należy piec około 50 do 60 minut.

Smacznego!