Paprykowy serek z jogurtu greckiego

paprykowy serek z jogurtu greckiego 1

Składniki

  • papryka czerwona, 1 mała
  • jogurt grecki, 500 gram
  • papryka słodka, 1 i 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Z papryki wyciąć gniazdo i podzielić na 4 części. Usunąć białe błonki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika  rozgrzanego do 200 stopni (funkcja grill) na 15-20 minut. Kiedy skórka będzie czerniała przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Zostawić na 20 minut. Następnie ściągnąć skórę. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Paprykę, serek i przyprawy wymieszać z jogurtem i solą. Gazę umieścić na sitku. Przełożyć na nią jogurt. Związać sznurkiem. Powiesić w miejscu gdzie będzie mogła ściekać woda, np. nad zlewem. Zostawić na około 24 godziny. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.

2 thoughts on “Paprykowy serek z jogurtu greckiego

  1. Ciekawy pomysł, jeszcze nie robiłam czegoś takiego ;) Koniecznie muszę spróbować. A tak apropo jeśli już wykorzystaniu jogurtu, to ostatnio kupiłam sobie specjalną jogurtownicę do wytwarzania jogurtu w domu i muszę powiedzieć, że te sklepowe wymiękają (polecam sprawdzić Jogurtowo.pl )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *