Paprykowe bułki z pestkami dyni

bułki paprykowe z pestkami dyni 1

Wu powiedział, że te bułki są wredne, bo są rude. Rzeczywiście mają pomarańczową barwę, dzięki dodaniu papryki do ciasta. Mimo, że użyłam sporo ostrych przypraw bułki nie wyszły pikantne. Dlatego jeśli chcecie, aby przyprawy były bardziej wyczuwalne proponuje podwoić ich ilość. A prawdziwi hardcorowcy mogą dodać papryczkę chili pokrojoną w drobną kosteczkę.

Składniki
mąka pszenna, 390 gram
drożdże suche, 7 gram
letnia woda, 250 ml
sól, 1,5 łyżeczki
cukier, 2 łyżeczki
papryka słodka, 2 łyżeczki
papryka ostra, 1 łyżeczka
chili w proszku, 0,5 łyżeczki

Dodatkowo:
jajko + łyżka mleka do smarowania
pestki dyni , 6 łyżkek

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki połączyć. Ciasto zarabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

2. Ciasto podzielić na 8-9 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Zostawić pod przykryciem do napuszenia na 30 minut. Smarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypać pestkami.

4. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.

bułki paprykowe z pestkami dyni 2

One thought on “Paprykowe bułki z pestkami dyni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *