Cudowne połączenie ostrej papryczki z kremowym sosem gorgonzola o wyraźnym smaku. Do tego szpinak i speck (to rodzaj surowej szynki podwędzanej na zimno). Po prostu uwielbiam!
Składniki
- pappardelle, 100 g
- szalotka, 1 mała
- czosnek, 2 ząbki
- chili, 1/2 sztuki
- oliwa do smażenia
- świeży szpinak, garść
- speck, 2 plastry
- gorgonzola, 70 g
- śmietana kremówka 30%, 50 ml
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Szalotkę, czosnek, chili drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany szpinak i speck pokrojony w paseczki. Dusić 2 minuty.
- Gorgonzolę połamać na mniejsze części. Dodać do pozostałych składników. Kiedy zacznie się topić wlać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Krótko gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Całość wymieszać z makaronem. Przełożyć na talerz.
ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda
To ja na kolację poproszę! :D Wygląda nieziemsko :)
Nazwa nie wiele mi mówi, choć na myśl przyszły mia akurat Włochy. Dopiero po przeczytaniu przepisu trochę się rozjaśniło. Na pewno by mi smakowało :)
Twoje pappardelle wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)