Papas arrugadas con mojo rojo

ziemniaczki po kanaryjsku z mojo rojo

Papas arrugadas con mojo rojo (czyt. moho roho) czyli pomarszczone ziemniaki z czerwonym sosem. Danie typowe dla kuchni kanaryjskiej. Ziemniaki gotowane są w ogromnej ilości soli, ale nie są tak słone jakby się mogło wydawać. Przyprawa osadza się na powierzchni warzywa nie wnikając do jego środka. Sos jest dość ostry z mocno wyczuwalnym smakiem octu. Także ilość chili, czosnku i octu możecie dostosować do swoich potrzeb. Niemniej jednak Kanaryjczycy spożywają go w wersji bardzo pikantnej.

A same wyspy bardzo polecam. Piękne miejsce z idealnym klimatem i bardzo przyjaznymi ludźmi. Na zdjęciu poniżej plaża Amadores w Puerto Rico na Gran Canarii.

Składniki
małe młode ziemniaki, 600 gram
sól morska gruboziarnista, 60 gram
cytryna, 1 plasterek
woda

Mojo rojo:
papryka czerwona, 3/4 sztuki
chili, 1/2 sztuki
czosnek, 3-4 ząbki
oliwa z oliwek, 1/4 szklanki
ocet winny, 2 łyżki
papryka mielona słodka, 2 i 1/2 łyżeczki
papryka mielona ostra, 1 i 1/2 łyżeczki
kumin rzymski, szczypta
sól
chleb, 1 kromka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
1. Ziemniaki dokładnie umyć. Włożyć do garnka o grubym dnie. Wsypać sól. Dodać cytrynę. Zalać wodą do 2/3 wysokości ziemniaków. Gotować pod pokrywką do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć pokrywkę, zmniejszyć ogień i odparować resztę wody.

2. Wszystkie składniki na sos (oprócz chleba) zmiksować. Doprawić solą. W razie potrzeby zagęścić miąższem z chleba.

kanary- amadores

One thought on “Papas arrugadas con mojo rojo

  1. gospodynie na kanarach najpierw wkładają całe papryki do pieca, aby wytrąciły goryczkę i łatwiej było zdjąć ciężkostrawną skórkę, tą zdejmuje się i dopiero wówczas miksuje i dodaje resztę, tak samo robi się mojo verde

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *