Pancakes z bekonem i syropem klonowym

pancakes z bekonem i syropem klonowym

Kiedyś obiecałam Wam, że przetestuję jak smakują naleśniki amerykańskie z bekonem i syropem klonowym. Sam tłuszcz, cukier i góra kalorii  czyli smakują genialnie. I nie dziwię się, że Amerykanie mają problemy z otyłością, jeśli każdy poranek zaczynają takim śniadaniem. Ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić.

Składniki

  • jajko, 1 sztuka
  • sól, szczypta
  • maślanka, 1 i 1/4 szklanki
  • oliwa, 1/4 szklanki
  • mąka pszenna, 1 i 1/4 szklanki
  • cukier puder, 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia lub soda, 1 i 1/2 łyżeczki
  • bekon, kilka cienkich plastrów
  • syrop klonowy do polania

Sposób przygotowania

  1. Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  2. Żółtko, maślankę i oliwę połączyć.
  3. Dodać mąkę, cukier i proszek. Dokładnie zmiksować.
  4. Na koniec bardzo delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
  5. Smażyć z obu stron na złoty kolor na suchej patelni na słabym ogniu.
  6. W międzyczasie zarumienić bekon również na suchej patelni.
  7. Pancakes podawać ułożone piętrowo po 3 sztuki z plastrami smażonego bekonu i polane syropem klonowym.

3 thoughts on “Pancakes z bekonem i syropem klonowym

    • Polecam, ja byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Jadł je nawet mój facet, który nie znosi połączenia słonego ze słkodkim :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *