Paluchy serowe

Paluchy z ciasta francuskiego z żółtym serem i ketchupem. Doskonale sprawdzą się na imprezie jako przekąska. Mogą również stanowić ciekawy dodatek do zup typu krem.

Składniki

  • ciasto francuskie, 500 g
  • pikantny ketchup, 6 łyżek
  • tarty ser żółty, 5-6 łyżek
  • jajko, 1 sztuka
  • bazylia, 1 łyżeczka
  • oregano, 1 łyżeczka
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Ketchup wymieszać z bazylią i oregano. Ciasto przekroić wzdłuż na 2 równe części. Każdą posmarować cienką warstwą ketchupu tak aby krawędzie zostały czyste. Jedną posypać startym serem żółtym. Jeden płat nałożyć na drugi. Mocno złączyć krawędzie. Ciąć na paski o grubości 1-1,5 cm. Każdy pasek skręcać i układać na blaszce wyłożonej papierem. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać solą. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 190 stopni.

5 thoughts on “Paluchy serowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *