Omlet z bananami karmelizowanymi w soku z mandarynek

Pyszny, puszysty omlet ze słodkimi bananami i sosem pachnącym cytrusami. Zrobiłam jeden duży omlet, ale następnym razem ciasto podzielę na dwie części i usmażę dwa mniejsze. Łatwiej będzie je przewrócić. Z tym trochę się namęczyłam.

Składniki
Omlet
jajka, 6 sztuk
sól, szczypta
mąka pszenna, 6 łyżek
masło do smażenia

Karmelizowane banany
banany, 2 sztuki
sok z połowy cytryny,
sok z 6 mandarynek
cukier, 8 łyżek
cukier puder do posypania omleta

Sposób przygotowania
1. Omlet: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać resztę składników i wymieszać (do ciasta można dodać 1 łyżkę cukru). Smażyć na niewielkiej ilości masła z obu stron. Z podanych składników wychodzi 1 duży omlet.

2. Banany: cukier wsypać na suchą patelnię. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Zostawić na delikatnym ogniu, aż cukier zacznie bulgotać i zbrązowieje. Dodać sok z mandarynek. Chwilę gotować ciągle mieszając. Na koniec dodać banany pokrojone w plasterki.

3. Omleta posypać cukrem pudrem, a następnie polać karmelizowanymi bananami.

Przepis pochodzi z blogu Kwestia smaku.

2 thoughts on “Omlet z bananami karmelizowanymi w soku z mandarynek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *