Okoń z pesto na purée ziemniaczano-brokułowym

okoń puree pesto

Jak dla mnie potrawa idealna. Soczysta, delikatnie aromatyzowana czosnkiem, bazylią i cytryną ryba. Aksamitne, lekko słodkawe purée w kosmicznym kolorze. I oczywiście pesto, na którego punkcie ostatnio oszalałam. A na przygotowanie tego wszystkiego wystarczy 30 minut – no ideał!

Składniki
Ryba:
filety z okonia, 400 gram
cytryna, 1 sztuka
bazylia, 10 liści
czosnek, 4 duże ząbki
sól, pieprz czarny

Purée:
ziemniaki, 600 gram
brokuły, 1 główka
mleko, 5 łyżek
sól, pieprz biały

Dodatkowo:
pesto, kilka łyżeczek

Sposób przygotowania
1. Rybę skropić sokiem z połowy cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na folii aluminiowej. Na wierzchu ryby położyć listki bazylii, obrany, zmiażdżony czosnek i klika plasterków cytryny. Całość zawinąć w folię i włożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Rybę piec przez 20-25 minut.

2. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Brokuły podzielić na różki. Zblanszować w dużej ilości osolonej wody. Zmiksować w blenderze. Ziemniaki, brokuły i mleko połączyć w jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

3. Purée podzielić na 2 porcje, ułożyć na talerzach. Na wierzchu położyć okonia. Ozdobić plasterkami cytryny i listami bazylii. Podawać z pesto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *