Ogórki w zalewie curry

Składniki, których potrzebujesz do ogórków w zalewie curry:

  • 3 kilogramów ogórków gruntowych,
  • 18 ziarenek pieprzu,
  • 18 ziarenek ziela angielskiego,
  • 9 liści laurowych,
  • 9 łyżeczek gorczycy,
  • 6 ząbków czosnku. 

Zalewa na ogórki w zalewie curry:

  • 2 litry wody,
  • 200 mililitrów octu,
  • 2 łyżki soli,
  • 100 gramów cukru,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki. 

Jak przygotowywać ogórki z curry i czosnkiem?

  1. Ogórki należy umyć. Pokroić na ćwiartki. Przełóżmy do umytych oraz wyparzonych słoików. Do każdego słoika włożyć po dwa ziarnka pieprzy oraz ziela angielskiego, jak i po jednym liściu laurowym, kilka plasterków czosnku, łyżeczce gorczycy.
  2. Wszystkie składniki na zalewę umieścić w garnku, jak i zagotować. Zalejmy nią ogórki. Słoiki dokładnie zakręćmy.
  3. Pasteryzujmy w garnku przez około dziesięć minut lub w rozgrzanym piekarniku do 110 stopni przez okres trzydziestu minut. 
  4. Obrócić dnem do góry i postawmy do wystudzenia.