Ogórki małosolne

ogórki małosolne 2Składniki

  • czosnek, 4 ząbki
  • chrzan, 5-centymetrowy kawałek
  • liście laurowe, 2 sztuki
  • koper, 2 gałązki
  • pieprz czarny, 10 ziaren
  • ogórki, 1 kg
  • letnia woda, 1 l
  • sól, 2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Przygotować 2 litrowe słoiki. Do każdego włożyć po 2 ząbki czosnku, kawałku chrzanu, liściu laurowym, gałązce kopru i 5 ziaren pieprzu. Ogórki umyć i włożyć ciasno do słoików. Wodę wymieszać z solą. Zalać nią ogórki. Przykryć nakrętkami lub talerzykami. Zostawić na około 2 dni w ciepłym, zacienionym miejscu.

ogórki małosolne 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *