Muszle faszerowane wołowiną, marchewką i zielonym groszkiem

muszle faszerowane

Składniki
makaron duże muszle, 26 sztuk
mozzarella light, 1/2 kulki
oliwa do smażenia

Sos pomidorowy:
cebula czerwona, 1 duża
czosnek, 4 ząbki
pomidory w puszce, 600 gram
woda, 600 gram
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, suszone oregano
natka pietruszki, 1 pęczek
bazylia, 1/2 doniczki

Farsz:
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 3 ząbki
marchewka, 1 duża
groszek zielony mrożony, 1/2 szklanki
mięso mielone wołowe, 300 gram
sól, pieprz, papryka słodka, płatki chili, suszone zioła (bazylia, oregano, tymianek)

Sposób przygotowania
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i odcedzić. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki.

2. Sos: cebulę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i wodę. Przyprawić . Gotować, aż sos zgęstnieje. Na koniec dorzucić posiekane zioła. Wymieszać i ściągnąć z ognia.

3. Farsz: cebulę i czosnek zeszklić. Dodać startą marchewkę i rozmrożony groszek. Chwilę dusić. Dodać mięso mielone. Rozgniatać widelcem, aby nie było „grudek”. Przyprawić. Wlać połowę sosu pomidorowego. Wymieszać, gotować około 10 minut.

4. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Wlać pozostałą część sosu. Muszle faszerować nadzieniem i układać w formie. Posypać mozzarellą (można użyć jej więcej). Zapiekać przez 15 minut na funkcji góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

muszle 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *