Makaron z chorizo i suszonymi pomidorami

makaron z chorizo i groszkiem

To danie ostatnio bardzo często u nas ląduje na stole. Jest pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. A przy takich temperaturach jak panują ostatnio jest to duży plus.

Składniki

  • makaron rurki, 150 g
  • chorizo, 100 g
  • oliwa, 2 łyżki
  • cebula czerwona, 1 mała
  • czosnek, 3 ząbki
  • zielony groszek mrożony, 50 g
  • suszone pomidory, 5 sztuk
  • jajko, 1 sztuka
  • tarty parmezan, 2 łyżki
  • bazylia, pietruszka, garść

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą.
  2. Z chorizo ściągnąć flak. Pokroić ukośnie w plastry, a następnie w paseczki. Rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić chorizo. Po 3 minutach dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę rumienić. Wsypać groszek. Pomidory pokroić w paseczki. Wrzucić na patelnię.
  3. Dodać makaron i wymieszać. Ściągnąć patelnię z ognia. Kiedy lekko wystygnie dodać rozbełtane jajko i parmezan. Dokładnie wymieszać. Na koniec przyprawić pieprzem i połączyć z ziołami. Przełożyć na talerze. Posypać parmezanem.

2 thoughts on “Makaron z chorizo i suszonymi pomidorami

  1. Makaron penne jakoś zawsze kojarzył mi się z łagodnymi, śmietanowymi sosami, dlatego bardzo chętnie spróbuję go z oliwą w wydaniu „na ostro” (uwielbiam chorizo!)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *