Makaron z boczkiem i cukinią w sosie śmietanowym

IMG_0562

Prosty, szybki, meeega pyszny! Zaledwie kilka prostych składników. Właśnie za to kocham makarony… i boczek :) Zawsze można z nich wczarować coś smacznego. Nawet jak się ma niewiele czasu.

Składniki

  • boczek, 100 g
  • szalotka, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • cukinia, 150 g
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • śmietana kremówka (30%), 150 ml
  • tarty parmezan, 4 łyżki
  • orzechy włoskie, garść
  • świeża bazylia, kilka liści
  • makaron długie wstążki, 150 g

Sposób przygotowania

  1. Boczek pokroić w kosteczkę i smażyć na suchej patelni. Dodać posiekaną szalotkę i czosnek. Chwilę smażyć. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki i odcisnąć z wody. Wrzucić na patelnię. Dusić 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Z solą należy uważać, ponieważ boczek nadaje już smak.
  2. W międzyczasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zminą wodą.
  3. Do boczku i cukinii wlać kremówkę i wsypać 3 łyżki parmezanu. Gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać posiekane orzechy i makaron. Wymieszać. Przełożyć na talerze. Posypać parmezanem i listkami bazylii.
  • Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

2 thoughts on “Makaron z boczkiem i cukinią w sosie śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *