Kurczak w sezamie

Szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Chciałam Wam pokazać zupełnie inny sposób serwowania filetu z kurczaka. Nie dosyć, że zmiksowany to jeszcze obtoczony w ziarnach sezamu i nadziany na patyk. Kurczaka podałam z pikantnym sosem i frytkami z piekarnika. Frytki można zastąpić ryżem lub kuskusem.

Składniki
piersi z kurczaka, 2 pojedyncze
papryczka chili, 1/2
sól, 0,5 łyżeczki
cukier, 0,5 łyżeczki
mąka kukurydziana, 1 łyżeczka
ziarna sezamu, kilka łyżek
olej do smażenia,
patyczki do szaszłyków, 4 sztuki

Sos
woda, 1/4 szklanki
pikantny ketchup, 4 łyżki
miód,1 łyżeczka
mąka kukurydziana, 1 łyżeczka
sos chili lub chili w proszku, 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania
1. Patyczki moczyć w wodzie przez 20 minut. Kurczaka i paprykę pokroić. Wrzucić do blendera. Dodać sól, cukier i mąkę, zmiksować. Zmielone mięso formować na patyczkach. Obtoczyć w sezamie. Smażyć z obu stron na głębokim oleju. Odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych.

2. Wszystkie składniki na sos wymieszać. Podgrzewać aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.

One thought on “Kurczak w sezamie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *