Krem z pieczonych pomidorów

krem z pomidorów

Jedna z lepszych zup jakie miałam okazję kosztować. Idealne połączenie ziół, pomidorów, ostrego chili  i kwaśnego jogurtu. Kremowa konsystencja. Kolejny genialny przepis od Jamiego Olivera (przepis z książki „30 minut w kuchni”).

Składniki

  • pomidorki koktajlowe, 500 g
  • pomidory zwykłe, 600 g
  • papryczka chili, 1 sztuka
  • czosnek, 6 ząbków
  • oliwa z oliwek
  • cebula czerwona, 1 duża
  • ocet balsamiczny, 1 łyżka
  • bazylia, 1 pęczek
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny, kilka łyżek

Sposób przygotowania

  1. Z pomidorków koktajlowych oderwać gałązki. Duże pomidory pokroić na ćwiartki. Z chili usunąć pestki i białe błonki. Czosnek obrać i poprzekrawać na pół. Warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić obficie oliwą i wymieszać. Piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
  2. Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Wlać ocet balsamiczny. Chwilę podgrzewać. Dodać pieczone pomidory. Gotować 10 minut pod przykryciem. Następnie przełożyć do blendera i zmiksować z bazylią na gładką masę. Przelać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kleksem jogurtu.

5 thoughts on “Krem z pieczonych pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *