Krem z marchewki i pieczonej papryki

Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami serowymi.

Składniki
papryka czerwona, 3 duże
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 2-3 ząbki
marchewka, 7 średnich
korzeń pietruszki, 1 sztuka
natka pietruszki, 1 pęczek
woda, 900 mililitrów
oliwa do smażenia
sól, pieprz, chili w proszku
pestki dyni, 2 łyżki

Sposób przygotowania
1. Z papryk usunąć gniazda z nasionami i białe błonki. Pokroić na 2-3 części. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem skórą do góry. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji grillowej przez 15-20 minut lub do momentu, aż skórka będzie czarna. Następnie przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Po 10 minutach ściągnąć skórkę.

2. Czosnek i cebulę drobno pokroić. Zeszklić na oliwie. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Dusić 5-10 minut. Zalać wodą. Dodać korzeń i natkę pietruszki oraz papryki. Gotować, aż marchewka będzie miękka.

3. Wyciągnąć natkę i korzeń pietruszki. Wywar przelać przez sito. Zmiksować marchewkę i paprykę. Przecier połączyć z wywarem, doprawić do smaku i zagotować. Podawać z prażonymi pestkami dyni i paluchami serowymi.

One thought on “Krem z marchewki i pieczonej papryki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *