Krem gruszkowo-selerowy z serem pleśniowym i orzechami

IMG_0528

To będzie hit tej jesieni u mnie. Słodko-ostra rozgrzewająca zupa-krem. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na pozór dziwne połączenie kilku składników. Ale tylko na pozór… one naprawdę doskonale do siebie pasują. I jeszcze jedno. Nie lubię selera… więc jeśli mi ta zupa smakuje to musi być boska :)

Składniki

  • szalotka, 1 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • imbir, kawałek 2-3 cm
  • olej rzepakowy do smażenia
  • seler, 400 g
  • gruszki, 750 g
  • bulion, 1 l
  • czarny pieprz
  • ser pleśniowy
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania

  1. Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki delikatnie zarumienić na oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę seler i gruszki. Zalać bulionem.
  2. Gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie dokładnie zmiksować.
  3. Podawać w pokruszonym serem pleśniowym i prażonymi orzechami.

2 thoughts on “Krem gruszkowo-selerowy z serem pleśniowym i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *