Knedle z truskawkami i sosem waniliowym

knedle 1

Składniki

Sos:

  • kremówka (30%), 250 ml
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, 10 g

Ciasto:

  • ziemniaki, 1 kg (po obraniu)
  • jajka, 4 sztuki
  • mąka pszenna, 500-550 g
  • mąka ziemniaczana, 1-2 łyżki
  • cukier i sól, po szczypcie

Dodatkowo:

  • truskawki, około 1 kg

Sposób przygotowania

    1. Kremówkę z cukrem gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia. W tym czasie sos zgęstnieje.
    2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Kiedy przestygną przecisnąć przez praskę. Połączyć z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne i lepkie dodać więcej mąki.
    3. Uformować wałek o średnicy ok. 4 cm. Następnie pokroić w 1-2 centymetrowe plastry.
    4. Każdy delikatnie spłaszczyć. Położyć truskawkę (średniej wielkości w całości, duże przekroić na pół). Zlepić boki i forować kulkę. W ten sposób postępować z pozostałymi składnikami do ich całkowitego wyczerpania.
    5. Zagotować wodę w dużym garnku. Lekko osolić. Wrzucać po 5-7 sztuk. Gotować po 4-6 minut od momentu wypłynięcia. Za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć na sitko. Kiedy ociekną ułożyć na talerzu i polać sosem.

knedle 2

knedle 3

4 thoughts on “Knedle z truskawkami i sosem waniliowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *