Klopsiki wołowe ze szparagami

klopsiki ze szparagami

Miały być roladki wołowe, ale okazało się, że nie mam tłuczka. Tłuczka nie mam, bo używałam go jako młotka przy składaniu komody. Tak używałam, że pękł na pół. Za to komoda jest pięknie zmontowana. Wrrróć! Za to komoda jest zmontowana. Także na szybko musiałam wymyślić inny obiad z tych samych składników. Wyszło pysznie. A roladki będą następnym razem. Jak kupię tłuczek. I młotek.

Składniki
Ziemniaki:
małe młode ziemniaki (podobnej wielkości), 600 gram
oliwa z oliwek, 1 łyżka
sól, pieprz, przyprawa pikantna do grilla, papryka słodka
czosnek, 5 ząbków
tymianek, klika gałązek

Klopsiki:
mięso mielone wołowe, 300 gram
jajko, 1 małe
sos worcestershire, 2 łyżki
musztarda francuska, 2 łyżeczki
natka pietruszki, 1 pęczek
szparagi (bez główek), 10 sztuk
szalotka, 2 małe
bułka tarta, 1 łyżka
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Sałatka:
czosnek, 2 ząbki
pomidorki rzymskie, 10-15 sztuk
szparagi (główki), 10 sztuk
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Sposób przygotowania
1. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć. Oliwę wymieszać z przyprawami. Ziemniaki obtoczyć w marynacie. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Nieobrany czosnek lekko rozgnieść nożem. Ułożyć między warzywami. Posypać gałązkami tymianku. Piec przez 40-60 minut. W zależności od wielkości ziemniaków.

2. W międzyczasie przygotować klopsiki. Odciąć zdrewniałe części szparagów. Obrać do połowy. Związać sznureczkiem. Gotować 2 minuty w osolonej wodzie w pionie, tak aby kwiaty wstawały ponad powierzchnię wody. Przelać zimną wodą. Odciąć kwiaty i zostawić do sałatki. Gałązki razem z szalotką wrzucić do blendera i zmiksować na niezbyt gładką masę. Połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku. Chwilę wyrabiać. Jeśli konsystencja będzie zbyt luźna dodać więcej bułki. Formować klopsiki większe od orzecha włoskiego. Smażyć na niewielkiej ilości mocno rozgrzanej oliwy. Smażenie należy rozpocząć około 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków.

3. Na oliwie zarumienić drobno posiekany czosnek. Dodać pomidorki. Kiedy zaczną się marszczyć, rumienić i puszczać soki dodać główki szparagów. Chwilę podgrzewać.

klopsiki ze szparagami 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *