Tosty Elvisa

tosty elvisa 2

Tosty Króla Rock and rolla czyli kanapka na ciepło z masłem orzechowym i bananem. Zaskakująco dobre połączenie smaków. W końcowym etapie tosty powinno się zarumienić na maśle. Ja darowałam sobie ten etap. Kanapka i tak jest wystarczająco kaloryczna.

Składniki

  • chleb tostowy, 2 kromki
  • masło orzechowe, 1 czubata łyżka
  • banan, 1/2 sztuki

Sposób przygotowania

  1. Chleb zarumienić z jednej strony na suchej patelni. Posmarować jedną kromkę masłem orzechowym (po zarumienionej stronie). A następnie poukładać plasterki banana. Przykryć drugą kromką. Ponownie zarumienić kanapkę z obu stron na suchej patelni.

Tosty z serem Camembert, awokado i pesto

tosty z awokado i pesto

Składniki
chleb tostowy, 4 kromki
pesto, klika łyżeczek
szpinak, garść
Camembert, 4 plastry
awokado, 1/2 sztuki
sól, pieprz

Sposób przygotowania
1. Kromki chleba posmarować sosem pesto. Układać kolejno: szpinak, ser i awokado (wcześniej obrane i pokrojone w plasterki). Przyprawić solą i pieprzem. Zgrzewać w mocno rozgrzanym tosterze 2-4 minuty.

Domowe hamburgery z pesto ze szpinaku

burgery z pesto

Zakochałam się w pesto szpinakowym. Przez ostatni tydzień jadłam je codziennie albo z makaronem albo na kanapach. A te hamburgery robiłam 2 razy w odstępie 2 dni. A rzadko mi się zdarza powtarzać to samo danie z taką częstotliwością. Powiem nieskromnie: najlepsze jakie jadłam do tej pory.

Składniki
Bułki:
mąka pszenna, 375 gram
suche drożdże, 7 gram
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 1 łyżka
letnia woda, 200 mililitrów
jajko do smarowania
ziarna sezamu

Hamburgery:
mięso mielone wołowe, 300 gram
sos worcestershire, 2  łyżki
musztarda węgierska, 2 łyżeczki
posiekana natka pietruszki, 1 pęczek
woda, 100 mililitrów
sól, pieprz

Dodatkowo:
liście szpinaku, garść
liście bazylii, garść
pesto ze szpinaku, klika łyżeczek
pomidorki koktajlowe, 12 sztuk

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki na bułki najpierw wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ręką, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Przełożyć do miski posypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 2 godziny). Ciasto podzielić na 8 części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć, a następnie boki zwinąć do środka. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Formować okrągłe, płaskie bułki. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Zostawić na 20 minut do ponownego napuszenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

2. Składniki na hamburgery wymieszać. Przyprawić do smaku. Masę chwilę wyrabiać. Podzielić na 4 części. Formować kotlety o średnicy większej niż bułki. Smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oliwy.

3. Bułki przekroić na pół. Można delikatnie zarumienić na suchej patelni. Dolną część posmarować cienką warstwą pesto. Następnie układać kolejno: liście szpinaku i bazylii, hamburgera, kolejną tym razem grubszą warstwę pesto i pomidorki przekrojone na pół. Przykryć drugą częścią bułki.

burgery z pesto 2

Kanapka z klopsikami i czerwoną kapustą

kanapka z klopsikami i kapustą 1

Składniki
ciabatta, 4 sztuki
mięso mielone wołowe, 300 gram
małe jajko, 1 sztuka
musztarda francuska, 1/2 łyżki
bazylia, 1 mały pęczek
skórka z 1/2 cytryny
sól, pieprz
kapusta czerwona, 1/2 małej główki
cebula czerwona, 1/2 sztuki
papryczka chili, 1/2 sztuki
sok z 1 cytryny
ser żółty, 4 plastry
pomidory suszone, 4 sztuki

Sposób przygotowania
1. Mięso dokładnie połączyć z jajkiem, musztardą, posiekaną bazylią i skórką z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Formować klopsiki mniejsze od orzecha włoskiego. Smażyć na niewielkiej ilości oleju.

3. Z kapusty usunąć głąb, ściągnąć górne liście, grubo pokroić. Wrzucić do blendera. Dodać cebulę i sok z cytryny. Zmiksować. Skropić oliwą. Przyprawić solą.

3. Bułki przeciąć na pół. Na jednej części ułożyć ser żółty, na drugiej kapustę, klopsiki, bazylię i pokrojone suszone pomidory. Przykryć drugą połówką.

kanapka z klopsikami i kapustą 2

kanapka z klopsikami i kapustą 3

Przepis (z drobnymi modyfikacjami) pochodzi z książki Jamiego Olivera „30 minut w kuchni”.

Kanapka ze stekiem

kanapka ze stekiem 1

Składniki
ciabatta, 2 podłużne bułki
musztarda Dijon, 3 łyżki
jogurt naturalny, 3 łyżki
mix sałat, 2 garści
papryka czerwona, 1 mała
oliwa z oliwek, 1 łyżeczka
bazylia, 4 duże liście
natka pietruszki, 2 gałązki
tymianek, 5 gałązek
stek (użyłam rostbefu), 300 gram
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Sposób przygotowania
1. Ciabattę przygotować wg tego przepisu. Ciasto podzielić na 3 części zamiast na 8. Dalej postępować tak jak w przepisie. Kiedy bułki lekko przestygną przeciąć je na pół. Posmarować musztardą wymieszaną z jogurtem. Ułożyć sałatę.

2. Z papryki usunąć gniazdo i białe błonki. Podzielić na 4 części i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Grillować przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Kiedy skórka będzie czarna przełożyć do pojemnika i szczenie zamknąć. Zostawić na 10 minut. Następnie ściągnąć skórkę. Pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać drobno posiekane zioła i oliwę. Wymieszać.

3. Aby mięso się równo usmażyło musi mieć temperaturę pokojową, czyli trzeba je wyciągnąć z lodówki godzinę przed smażeniem. Patelnię (najlepiej grillową) mocno rozgrzać. Wlać 2-3 łyżki oliwy. Przed samym smażeniem przyprawić steka z obu stron solą pieprzem. Kiedy oliwa zacznie delikatnie dymić wrzucić mięso. Smażyć z każdej strony po 2-3 minuty. Powinien wyjść półkrwisty stek. Oczywiście wszystko zależy od grubości. Mój miał około 2 cm. Następnie należy obsmażyć boki steka, chwytając go szczypcami. Podczas smażenia nie można wbijać w mięso widelca, ponieważ wyciekną z niego wszystkie soki. Gotowe mięso przełożyć na deskę i odczekać 3-5 minut. Dopiero wtedy steka można pokroić w plasterki. Jeśli zrobimy to wcześniej soki wypłyną, a mięso zrobi się szare.

4. Plasterki mięsa ułożyć na sałacie. Do wcześniej przygotowanej papryki zlać soki z deski, które zostały po „odpoczywaniu” mięsa. Wymieszać i przełożyć na kanapki. Przykryć drugą połówką bułki.

kanapka-ze-stekiem-2

kanapka ze stekiem 3

Przepis (z drobnymi modyfikacjami) pochodzi z książki Jamiego Olivera „30 minut w kuchni”.

Kanapka Joey’a

IMG_99000„How You Doin’?”
Joey Tribbiani

Uwielbiam serial „Przyjaciele”! Kilka razy oglądałam wszystkie sezony. Chyba nigdy mi się nie znudzi. W jednym z odcinków Joey ratuje swoją ulubioną kanapkę przed postrzałem. Twierdzi, że jest to najlepsza kanapka na świecie. Bułka, sos pomidorowy, klopsiki i ser żółty. Zrobiłam. Oj tak! Joey Tribbiani, który nigdy nie dzieli się jedzeniem, zna się na rzeczy.

Składniki
Bułki

  • mąka pszenna, 375 g
  • suche drożdże, 5 g
  • sól, 1 i 1/4 łyżeczki
  • cukier, 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • letnia woda, 200 ml

Klopsiki i sos:

  • mięso mielone wołowe, 350 g
  • cebula czerwona, 1 duża
  • papryczka chili, 1/2 sztuki
  • kasza manna, 1 łyżeczka
  • pomidory z ziołami w puszce, 400 g
  • woda, około 600 g
  • czosnek, 3 ząbki
  • bazylia, 1/2 doniczki
  • sól, pieprz, oregano suszone, papryka słodka i ostra
  • ser żółty, kilka plastrów

Sposób przygotowania

  1. Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać. Wlać oliwę i wodę. Wszystkie składniki najpierw wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ręką, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Może delikatnie kleić się do rąk. Wyrabiać przez 10 minut. Przełożyć do miski posypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 2 godziny).
  2. Ciasto podzielić na 6-8 części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć, a następnie boki zwinąć do środka. Formować podłużne bułki. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Zostawić na 20 minut do ponownego napuszenia. Piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  3. Cebulę, czosnek i chili bardzo drobno pokroić. Mięso wymieszać z połową cebuli, chili, kaszą manną. Przyprawić solą i pieprzem. Formować kulki mniejsze od orzecha włoskiego. Na oliwie zarumienić pozostałą cebulę i czosnek. Dodać pomidory i wodę. Przyprawić. Gotować, aż sos zgęstnieje. Zmiksować.
  4. Klopsiki przełożyć do sosu. Gotować około 20 minut. Na koniec dodać posiekaną bazylię. Bułki przekroić na pół. Każdą część posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć klopsiki. Plastry sera roztopić na suchej patelni. Przelać na klopsiki. Przykryć drugą częścią bułki.

Panini z pieczoną papryką, chorizo, mozzarellą i rukolą

panini z pieczoną papryką, chorizo, mozzarellą i rukolą

Składniki
ciabatta (najlepiej domowa z tego przepisu), 2 sztuki
chorizo, 6 plastrów
tarta mozzarella, 6 łyżek
papryka czerwona, 1/2 sztuki
rukola (użyłam miksu rukola i radicchio), garść
oliwa z oliwek, 2 łyżki

Sposób przygotowania
1. Paprykę piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na funkcji grillowej. Następnie obrać ze skóry. Bułki przekroić  na pół. Skropić oliwą. Na jednej połówce ułożyć chorizo, mozzarellę, paprykę pokrojoną w paski i rukolę. Przykryć drugą połówką. Zapiekać w tosterze w wkładkami grillowymi. Podawać na ciepło.

Croque Monsieur

IMG_9653

Croque monsieur (dosłowne tłumaczenie „chrup Pan”) to francuska kanapka podawana na ciepło. Pierwszy raz zobaczyłam ją w filmie „To skomplikowane”, kiedy to Meryl Streep (genialna aktorka) przygotowywała ją na kolację Nielsenowi. Zachwyciła mnie i postanowiłam przetestować ten przepis. Okazała się strzałem w dziesiątkę.

Składniki

  • pieczywo, 8 kromek
  • szynka, 8 plastrów
  • ser zółty ( u mnie cheddar), 150-200 g

Sos beszamelowy:

  • masło, 1 i 1/2 łyżki
  • mąka pszenna, 1 i 1/2 łyżki
  • mleko, 1 szklanka
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  1. Ser zetrzeć na tartce. Na blaszce wyłożonej papierem położyć 4 kromki chleba (spody posmarować masłem).
  2. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę. Smażyć 1-2 minuty. Zmniejszyć ogień i wlać mleko cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Gotować, aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.
  3. Kolejno nakładać na każdą kromkę: 1 łyżkę sosu, 2 plastry szynki, znowu 1 łyżkę sosu, ser żółty, kolejną kromkę chleba (góra posmarowana masłem), ponownie sos i ser. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.