Pasta z jajek i sardynek

IMG_9339

Składniki

  • jajka, 2 szt.
  • ser żółty, 50 g
  • sardynki w oleju, 85 g
  • szczypiorek, 1 pęczek
  • majonez, 60 g
  • musztarda, 30 g
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Zetrzeć na grubych oczkach tarki razem z serem. Sardynki odsączyć z oleju i rozdrobnić widelcem. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i musztardą. Przyprawić do smaku.

Bruschetta

IMG_8834

Bruschetta (czyt. brusketta) to włoska przystawka. Bardzo szybka w przygotowaniu. Proste i łatwo dostępne składniki. Boski smak. Bardzo polecam!

Składniki

  • bagietka, 1 mała
  • oliwa ekstra vergine, 3 łyżki
  • czosnek, 2 małe ząbki
  • pomidory, 2 sztuki (użyłam zwykłego i malinowego)
  • szalotka, 1 sztuka
  • ocet balsamiczny, 1 łyżka
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • bazylia

Sposób przygotowania

  1. Bagietkę pokroić na kromki o grubości 1-2 centymetrów. Skropić 2 łyżkami oliwy. Przełożyć do piekarnika ustawionego na funkcję góra-dół. Piec przez 5-7 minut w 190 stopniach. Obie strony grzanek natrzeć ząbkiem czosnku przeciętym na pół.
  2. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę, odsączyć z nadmiaru wody. Dodać drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Wlać łyżkę oliwy i octu. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszarpanymi listkami bazylii.
  3. Na każdą grzankę położyć po łyżce pomidorów.

Grzanki z gorgonzolą, gruszką i sosem balsamicznym

IMG_7155 1

Składniki

  • chleb, 4 kromki
  • gorgonzola, 60-80 g
  • gruszka, 1 sztuka
  • ocet balsamiczny, 3 łyżki
  • miód, 1/2 łyżeczki
  • orzeszki piniowe do posypania

Sposób przygotowania

  1. Chleb ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Kiedy się zarumieni obrócić na drugą stronę. Posypać pokruszoną gorgonzolą. Grillować do momentu, aż spód będzie zarumieniony, a ser się roztopi. Przełożyć na talerze. Gruszkę pokroić w plastry. Położyć na grzankach.
  2. W międzyczasie ocet balsamiczny wymieszać z miodem. A następnie delikatnie podgrzewać w małym rondelku do momentu, aż sos zgęstnieje. Trzeba uważać, aby się nie przypalił.
  3. Grzanki polać sosem i posypać orzeszkami. Dodatkowo gruszkę można wcześniej zgrillować, a orzeszki uprażyć.

Grzanki z szynką parmeńską, grillowaną gruszką i halloumi

grzanki z grillowaną gruszką i halloumi

Składniki

  • bagietka
  • gruszka
  • halloumi
  • szynka parmeńska

Sposób przygotowania

  1. Bagietkę, gruszkę i halloumi pokroić w plastry.
  2. Patelnię grillową ustawić na średnim ogniu. Kiedy będzie rozgrzana ułożyć bagietkę. Grillować z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
  3. Patelnię oczyścić z okruchów. Delikatnie skropić oliwą. Chwilę poczekać, aż się rozgrzeje. Następnie grillować gruszkę i ser.
  4. Na każdej grzance układać po jednym plastrze gruszki i halloumi oraz kawałek szynki parmeńskiej.

Jajko ze szpinakiem zapiekane w bułce

jajko ze szpinakiem zapiekane w bułce

Składniki

  • grahamka, 1 sztuka
  • tarty cheddar, 2 łyżki
  • masło, 1 łyżka
  • czosnek, 1 ząbek
  • szalotka, 1 mała
  • szpinak, garść
  • jajko, 1 sztuka
  • śmietana kremówka, 1 łyżka
  • sól morska, czarny świeżo mieliny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Górę bułki odciąć. Środek wydrążyć. Wsypać cheddar.
  2. Na maśle zeszklić drobno posiekany czosnek i szalotkę. Wrzucić szpinak. Smażyć do momentu, aż zwiędnie i zmniejszy objętość. Przyprawić solą i pieprzem. Drobno posiekać. Przełożyć do bułki.
  3. Wbić jajko. Wlać kremówkę. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Bułkę zapiekać przez 15-18 minut, aż białko się zetnie. Przyprawić solą i pieprzem.

Tosty francuskie

IMG_3255 1

Jedno z moich ulubionych śniadań. Banalnie proste, szybkie i pyszne. Tosty francuskie powinno przygotowywać się z chleba tostowego, ale ja zazwyczaj robię je z czerstwych bułek. Dobrze smakują na słodko z dżemami, nutellą czy owocami i syropem klonowym. Sprawdzą się również wytrawne składniki: szynka, ser żółty. Wybrany dodatek można włożyć pomiędzy 2 kromki pieczywa i dopiero wtedy całość obtoczyć w jajku, a następnie smażyć.

Składniki

  • jajko, 1 sztuka
  • mleko, 3 łyżki
  • sól, szczypta
  • kajzerka, 1 sztuka
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Jajko roztrzepać z mlekiem i solą. Bułkę pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Zamoczyć w jajku. Smażyć na maśle z obu stron na złoty kolor.

Pasta jajeczna z cheddarem

pasta jajeczna

Mam dla Was kilka propozycji na wielkanocne potrawy. Zaczynamy od pasty jajecznej. Dodaję do niej cheddar, ale możecie użyć innego waszego ulubionego sera żółtego. Ważne, żeby był starty na drobnych oczkach tarki.

Składniki

  • jajka, 6 sztuk
  • szczypiorek, 1 pęczek
  • tarty cheddar, 6 łyżek
  • sól, pieprz
  • majonez, 5-6 łyżek

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotować na twardo. Obrać i przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno pokroić. Szczypiorek posiekać. Wymieszać jajka, szczypiorek i ser. Przyprawić. Dodać majonez i dokładnie połączyć.

Tosty Elvisa

tosty elvisa 2

Tosty Króla Rock and rolla czyli kanapka na ciepło z masłem orzechowym i bananem. Zaskakująco dobre połączenie smaków. W końcowym etapie tosty powinno się zarumienić na maśle. Ja darowałam sobie ten etap. Kanapka i tak jest wystarczająco kaloryczna.

Składniki

  • chleb tostowy, 2 kromki
  • masło orzechowe, 1 czubata łyżka
  • banan, 1/2 sztuki

Sposób przygotowania

  1. Chleb zarumienić z jednej strony na suchej patelni. Posmarować jedną kromkę masłem orzechowym (po zarumienionej stronie). A następnie poukładać plasterki banana. Przykryć drugą kromką. Ponownie zarumienić kanapkę z obu stron na suchej patelni.

Tosty z serem Camembert, awokado i pesto

tosty z awokado i pesto

Składniki
chleb tostowy, 4 kromki
pesto, klika łyżeczek
szpinak, garść
Camembert, 4 plastry
awokado, 1/2 sztuki
sól, pieprz

Sposób przygotowania
1. Kromki chleba posmarować sosem pesto. Układać kolejno: szpinak, ser i awokado (wcześniej obrane i pokrojone w plasterki). Przyprawić solą i pieprzem. Zgrzewać w mocno rozgrzanym tosterze 2-4 minuty.

Domowe hamburgery z pesto ze szpinaku

burgery z pesto

Zakochałam się w pesto szpinakowym. Przez ostatni tydzień jadłam je codziennie albo z makaronem albo na kanapach. A te hamburgery robiłam 2 razy w odstępie 2 dni. A rzadko mi się zdarza powtarzać to samo danie z taką częstotliwością. Powiem nieskromnie: najlepsze jakie jadłam do tej pory.

Składniki
Bułki:
mąka pszenna, 375 gram
suche drożdże, 7 gram
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 1 łyżka
letnia woda, 200 mililitrów
jajko do smarowania
ziarna sezamu

Hamburgery:
mięso mielone wołowe, 300 gram
sos worcestershire, 2  łyżki
musztarda węgierska, 2 łyżeczki
posiekana natka pietruszki, 1 pęczek
woda, 100 mililitrów
sól, pieprz

Dodatkowo:
liście szpinaku, garść
liście bazylii, garść
pesto ze szpinaku, klika łyżeczek
pomidorki koktajlowe, 12 sztuk

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki na bułki najpierw wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ręką, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Przełożyć do miski posypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 2 godziny). Ciasto podzielić na 8 części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć, a następnie boki zwinąć do środka. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Formować okrągłe, płaskie bułki. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Zostawić na 20 minut do ponownego napuszenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

2. Składniki na hamburgery wymieszać. Przyprawić do smaku. Masę chwilę wyrabiać. Podzielić na 4 części. Formować kotlety o średnicy większej niż bułki. Smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oliwy.

3. Bułki przekroić na pół. Można delikatnie zarumienić na suchej patelni. Dolną część posmarować cienką warstwą pesto. Następnie układać kolejno: liście szpinaku i bazylii, hamburgera, kolejną tym razem grubszą warstwę pesto i pomidorki przekrojone na pół. Przykryć drugą częścią bułki.

burgery z pesto 2