Ciastka francuskie z mozzarellą, pomidorami i sosem ziołowym

IMG_0071

Pyszne wytrawne ciasteczka na spodzie z ciasta francuskiego. Fajne połączenie mozzarelli, pomidorów i sosu ziołowego, którego bazą jest olej z pestek dyni i ocet balsamiczny. Sprawdzą się jako przekąska, przystawka czy śniadanie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Składniki

  • ciasto francuskie, 275 g
  • mozzarella, 180 g
  • pomidory podłużne, 3-4 szt.
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • tarty parmezan, 1-2 łyżki

Sos:

  • olej z pestek dyni, 4 łyżki
  • ocet balsamiczny, 1 łyżka
  • miód, 1/3 łyżeczki
  • suszone oregano, 1 łyżeczka
  • świeża bazylia, kilka gałązek
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ciasto podzielić na kwadraty. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pomidory pokroić w plasterki. Na każdy kawałek ciasta położyć po łyżce mozzarelli i 3 plasterki pomidora. Przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Ciastka piec przez 15-20 minut.
  2. W międzyczasie przygotować sos. Wymieszać olej, ocet i miód. Dodać oregano i drobno posiekaną bazylię. Przyprawić solą i sporą ilością pieprzu. Dokładnie wymieszać.
  3. Upieczone ciastka podawać posypane parmezanem i polane sosem.

Grzanki z waniliowym mascaropne, truskawkami i miodem

IMG_9970

Składniki

  • angielka, 4 grube kromki
  • mascarpone, 4-5 łyżek
  • cukier z prawdziwą wanilią, 1 łyżeczka
  • truskawki, 8-10 szt.
  • brązowy cukier, 1 łyżeczka
  • likier pomarańczowy, 1 łyżka
  • miód, 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

  1. Pieczywo zarumieć z obu stron na suchej patelni.
  2. Mascarpone wymieszać z cukrem. Truskawki umyć i oderwać szypułki. Pokroić w plasterki. Następnie wymieszać z cukrem i likierem. Odstawić na 10 minut.
  3. Każdą kromkę posmarować serkiem, a na wierzchu ułożyć truskawki. Całość polać miodem.

Grzanki z pastą z awokado i pomidorami

IMG_9781 2

Składniki

  • chleb, 3 kromki
  • masło do smarowania
  • awokado, 1 szt.
  • cheddar, 30 g
  • czosnek, 1 ząbek
  • sok z cytryny, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • kolorowe pomidorki koktajlowe, 6-8 szt.
  • tarty parmezan, 1 łyżka
  • świeża bazylia, kilka liści

Sposób przygotowania

  1. Jedną stronę kromek posmarować masłem i tą stroną ułożyć na blaszce do pieczenia.
  2. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Następnie rozgnieść widelcem. Dodać starty cheddar, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Gotową pastą posmarować chleb. Na wierzchu ułożyć pomidorki pokrojone w plasterki.
  3. Piekarnik ustawić na funkcję gór-dół i rozgrzać do 190 stopni. Grzanki zapiekać przez 10-15 minut. Przełożyć na talerz, posypać parmezanem i listkami bazylii. W razie potrzeby ponownie przyprawić.

Pasta z jajek i sardynek

IMG_9339

Składniki

  • jajka, 2 szt.
  • ser żółty, 50 g
  • sardynki w oleju, 85 g
  • szczypiorek, 1 pęczek
  • majonez, 60 g
  • musztarda, 30 g
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Zetrzeć na grubych oczkach tarki razem z serem. Sardynki odsączyć z oleju i rozdrobnić widelcem. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i musztardą. Przyprawić do smaku.

Bruschetta

IMG_8834

Bruschetta (czyt. brusketta) to włoska przystawka. Bardzo szybka w przygotowaniu. Proste i łatwo dostępne składniki. Boski smak. Bardzo polecam!

Składniki

  • bagietka, 1 mała
  • oliwa ekstra vergine, 3 łyżki
  • czosnek, 2 małe ząbki
  • pomidory, 2 sztuki (użyłam zwykłego i malinowego)
  • szalotka, 1 sztuka
  • ocet balsamiczny, 1 łyżka
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • bazylia

Sposób przygotowania

  1. Bagietkę pokroić na kromki o grubości 1-2 centymetrów. Skropić 2 łyżkami oliwy. Przełożyć do piekarnika ustawionego na funkcję góra-dół. Piec przez 5-7 minut w 190 stopniach. Obie strony grzanek natrzeć ząbkiem czosnku przeciętym na pół.
  2. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę, odsączyć z nadmiaru wody. Dodać drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Wlać łyżkę oliwy i octu. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszarpanymi listkami bazylii.
  3. Na każdą grzankę położyć po łyżce pomidorów.

Grzanki z gorgonzolą, gruszką i sosem balsamicznym

IMG_7155 1

Składniki

  • chleb, 4 kromki
  • gorgonzola, 60-80 g
  • gruszka, 1 sztuka
  • ocet balsamiczny, 3 łyżki
  • miód, 1/2 łyżeczki
  • orzeszki piniowe do posypania

Sposób przygotowania

  1. Chleb ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Kiedy się zarumieni obrócić na drugą stronę. Posypać pokruszoną gorgonzolą. Grillować do momentu, aż spód będzie zarumieniony, a ser się roztopi. Przełożyć na talerze. Gruszkę pokroić w plastry. Położyć na grzankach.
  2. W międzyczasie ocet balsamiczny wymieszać z miodem. A następnie delikatnie podgrzewać w małym rondelku do momentu, aż sos zgęstnieje. Trzeba uważać, aby się nie przypalił.
  3. Grzanki polać sosem i posypać orzeszkami. Dodatkowo gruszkę można wcześniej zgrillować, a orzeszki uprażyć.

Grzanki z szynką parmeńską, grillowaną gruszką i halloumi

grzanki z grillowaną gruszką i halloumi

Składniki

  • bagietka
  • gruszka
  • halloumi
  • szynka parmeńska

Sposób przygotowania

  1. Bagietkę, gruszkę i halloumi pokroić w plastry.
  2. Patelnię grillową ustawić na średnim ogniu. Kiedy będzie rozgrzana ułożyć bagietkę. Grillować z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
  3. Patelnię oczyścić z okruchów. Delikatnie skropić oliwą. Chwilę poczekać, aż się rozgrzeje. Następnie grillować gruszkę i ser.
  4. Na każdej grzance układać po jednym plastrze gruszki i halloumi oraz kawałek szynki parmeńskiej.

Jajko ze szpinakiem zapiekane w bułce

jajko ze szpinakiem zapiekane w bułce

Składniki

  • grahamka, 1 sztuka
  • tarty cheddar, 2 łyżki
  • masło, 1 łyżka
  • czosnek, 1 ząbek
  • szalotka, 1 mała
  • szpinak, garść
  • jajko, 1 sztuka
  • śmietana kremówka, 1 łyżka
  • sól morska, czarny świeżo mieliny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Górę bułki odciąć. Środek wydrążyć. Wsypać cheddar.
  2. Na maśle zeszklić drobno posiekany czosnek i szalotkę. Wrzucić szpinak. Smażyć do momentu, aż zwiędnie i zmniejszy objętość. Przyprawić solą i pieprzem. Drobno posiekać. Przełożyć do bułki.
  3. Wbić jajko. Wlać kremówkę. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Bułkę zapiekać przez 15-18 minut, aż białko się zetnie. Przyprawić solą i pieprzem.

Tosty francuskie

IMG_3255 1

Jedno z moich ulubionych śniadań. Banalnie proste, szybkie i pyszne. Tosty francuskie powinno przygotowywać się z chleba tostowego, ale ja zazwyczaj robię je z czerstwych bułek. Dobrze smakują na słodko z dżemami, nutellą czy owocami i syropem klonowym. Sprawdzą się również wytrawne składniki: szynka, ser żółty. Wybrany dodatek można włożyć pomiędzy 2 kromki pieczywa i dopiero wtedy całość obtoczyć w jajku, a następnie smażyć.

Składniki

  • jajko, 1 sztuka
  • mleko, 3 łyżki
  • sól, szczypta
  • kajzerka, 1 sztuka
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Jajko roztrzepać z mlekiem i solą. Bułkę pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Zamoczyć w jajku. Smażyć na maśle z obu stron na złoty kolor.

Pasta jajeczna z cheddarem

pasta jajeczna

Mam dla Was kilka propozycji na wielkanocne potrawy. Zaczynamy od pasty jajecznej. Dodaję do niej cheddar, ale możecie użyć innego waszego ulubionego sera żółtego. Ważne, żeby był starty na drobnych oczkach tarki.

Składniki

  • jajka, 6 sztuk
  • szczypiorek, 1 pęczek
  • tarty cheddar, 6 łyżek
  • sól, pieprz
  • majonez, 5-6 łyżek

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotować na twardo. Obrać i przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno pokroić. Szczypiorek posiekać. Wymieszać jajka, szczypiorek i ser. Przyprawić. Dodać majonez i dokładnie połączyć.