Halibut z sosem maślano-cytrynowym z tymiankiem

halibut z sosem maslano-cytrynowym

Halibut lekko grillowany z maślanym sosem aromatyzowanym cytryną i tymiankiem. Podałam go z groszkiem cukrowym i frytkami z młodych ziemniaków pieczonymi w piekarniku. Taki fish & chips w wersji de luxe.

Składniki

  • halibut, ok. 400 g
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • sok z 3/4 cytryny
  • oliwa do smażenia
  • czosnek, 2 ząbki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • masło, 40 g
  • tymianek, kilka gałązek

Sposób przygotowania

  1. Rybę umyć i dokładnie osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z połowy cytryny. Odstawić na pół godziny.
  2. Masło roztopić. Zebrać całą pianę, która wytrąciła się na powierzchni. Ściągnąć z ognia. Odczekać 5 minut. Następnie zlać żółty płyn do innego garnuszka, pozostawiając biały osad na dnie. Do masła dodać pozostały sok z cytryny i skórkę. Przyprawić. Podgrzewać 5 minut. Następnie wrzucić posiekany tymianek.
  3. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę. Wlać 2 łyżeczki sosu. Położyć halibuta. Wrzucić rozgnieciony, ale nieobrany czosnek. Po 3-4 minutach przewrócić rybę. Smażyć kolejne 3 minuty. Przełożyć na talerze. Polać sosem. Podawać ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *