Grzanki z ricottą i warzywami

IMG_0442

Składniki

  • chleb, 3 kromki
  • ricotta, 120 g
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • bakłażan, 3 plastry
  • cebula, 1/2 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • papryka czerwona, 1/2 strąka
  • cukinia, 4 plastry
  • parmezan do posypania
  • bazylia, kilka liści

Sposób przygotowania

  1. Chleb posmarować serkiem. Przyprawić i skropić 2 łyżkami oliwy. Zapiekać przez 10-15 minut w piekarniku ustawionym na funkcji góra-dół i rozgrzanym do 190 stopni.
  2. Bakłażana przyprawić solą i odstawić na 10-15 minut. Kiedy puści soki opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Na oliwie zarumienić cebulkę i czosnek. Dodać paprykę i cukinię. Smażyć 10 minut. Wrzucić bakłażana i dusić kilka 10 minut. Przyprawić do smaku.
  4. Na każdą grzankę nałożyć farsz. Posypać parmezanem i świeżą bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *