Grzane wino

IMG_8328

Gorące, aromantyczne, pełne korzennych przypraw i pomarańczy. To doskonała propozycja na zimowe wieczory. Pamiętajcie tylko, aby nie doprowadzić do wrzenia, a miód dodawać stopniowo. Jego ilość zależeć będzie od tego jak słodkie jest wino, którego użyjecie.

Składniki

  • wino czerwone półsłodkie, 750 ml
  • pomarańcza, 4 plastry
  • kardamon, 3-4 owoce
  • anyż, 3 gwiazdki
  • goździki, 6 szt.
  • mielony cynamon i imbir, po 1/2 łyżeczki
  • suszone śliwki, 6 szt.
  • miód, 1-2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. W garnku umieścić wszystkie składniki. Podgrzewać na bardzo wolnym ogniu tak, aby nie doprowadzić do wrzenia. Kiedy wino będzie już gorące, a miód się rozpuści przelać do kubków / szklanek.

5 thoughts on “Grzane wino

  1. Zimą często rozgrzewamy się grzanym winem, zwłaszcza po powrocie z szusowania na stoku : ) Jako bazy używam własnoręcznie zrobionego wina, ale robię też wersję bezalkoholową z różnych soków. Nie smakuje mi natomiast ciepłe piwo, zdecydowanie wolę je w wersji na zimno. Wbrew pozorom, grzańca bardzo łatwo zepsuć, wystarczy dodać nieodpowiednich przypraw lub przesadzić z ich ilością. Tutaj zaskoczyły mnie suszone śliwki, przy najbliższej okazji wypróbuję przepis. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *