Grillowany boczek

boczek z grilla

Składniki

  • surowy boczek, 700 g

Marynata:

  • oliwa z oliwek z dodatkiem chili i czosnku, 3 łyżki
  • sos Worcestershire, 1 łyżka
  • czosnek, 3 ząbki
  • papryka słodka i ostra wędzona, po 1 i 1/2 łyżeczki
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. Boczek pokroić w plastry o grubości 1- 1,5 cm.
  2. Oliwę wymieszać z sosem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do oliwy razem z pozostałymi składnikami. Wymieszać.
  3. Każdy kawałek boczku obtoczyć dokładnie w marynacie. Przełożyć na talerz. Szczelnie przykryć folią aluminiową. Wstawić do lodówki na 12-24 h.
  4. Godzinę przed grillowaniem wyciągnąć z lodówki. Grillować przez 20-25 minut. W połowie tego czasu obrócić mięso na drugą stronę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *