Grillowane pomidory

grillowane pomidory

Pierwszy raz jadłam takie pomidory na ubiegłorocznych wakacjach. Wiedziałam, że będę musiała powtórzyć ten przepis w domu. Przyrządzone w ten sposób są słodziutkie i bardzo aromatyczne. To świetny dodatek do śniadań czy grillowanych mięs. Chociaż ja uwielbiam je solo z tostowanym pieczywem.

Składniki

  • pomidory, 3 sztuki
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • sól morska
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • oregano, bazylia
  • tarty parmezan, 2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Pomidory przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą. Przyprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
  2. Wstawić do piekarnika ustawionego na funkcję góra-dół i rozgrzanego do 190 stopni. Piec przez 15 minut. Następnie wyciągnąć naczynie, pomidory posypać parmezanem. Zmienić ustawienia na funkcję grill. Piec kolejne 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *