Grillowana karkówka

grillowana karkówka

Składniki

  • karkówka wieprzowa, 1,2 kg

Marynata:

  • oliwa z oliwek z dodatkiem chili i czosnku, 6 łyżek
  • ocet balsamiczny, 2 łyżki
  • czosnek, 8 ząbków
  • rozmaryn, 2 gałązki
  • imbir, 3-4 cm
  • zioła prowansalskie, 2 łyżeczki
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra wędzona, 1 łyżeczka
  • liście laurowe, 5 sztuk

Sposób przygotowania

  1. Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć. Pokroić w plastry o grubości 1 cm. Delikatnie rozbić tłuczkiem.
  2. Oliwę wymieszać z octem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Rozmaryn drobno posiekać. Imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wszystkie 3 składniki dodać do oliwy. Wsypać pozostałe przyprawy. Wymieszać.
  3. Każdy kawałek mięsa obtoczyć dokładnie w marynacie. Przełożyć na talerz. Między kawałki karkówki włożyć liście laurowe. Szczelnie przykryć folią aluminiową. Wstawić do lodówki na 12-24 h.
  4. Godzinę przed grillowaniem wyciągnąć mięso z lodówki. Grillować przez 10-20 minut. W połowie tego czasu obrócić mięso na drugą stronę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *