Granola bananowo-kokosowa z czekoladą

IMG_0004

Najlepsza granola jaką jadłam. Jest boska! Moja pierwsza, ale na pewno nie ostatnia. Mi najbardziej smakuje z jogurtem naturalnym i świeżymi owcami.

Składniki

  • płatki owsiane górskie, 100 g
  • otręby owsiane, 100 g
  • orzechy ziemne, 50 g
  • wiórki kokosowe, 70 g
  • cukier brązowy, 50 g
  • banan, 1 szt.
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, 100 ml
  • olej kokosowy, 1 łyżka
  • suszone banany, 50 g
  • gorzka czekolada, 30 g

Sposób przygotowania

  1. Płatki, otręby, orzechy, wiórki i cukier wymieszać. Orzechy można wcześniej grubo pisiekać.
  2. Banana rozgnieść i połączyć z sokiem i roztopionym olejem. Suche składniki wymieszać z mokrymi.
  3. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć. Piekarnik ustawić na funkcję góra- dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 30 minut. Co 10 minut mieszać, aby granola równo się wysuszyła. Wyłączyć piekarnik, zamieszać musli i zostawić uchylone drzwiczki.
  4. Po 5 minutach przesypać granolę do pojemnika. Kiedy wystygnie dodać posiekane banany i czekoladę, zamieszać.

2 thoughts on “Granola bananowo-kokosowa z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *