Gofry kakaowe

gofry kakaowe

Składniki
jajka, 2 sztuki
sól, szczypta
mąka pszenna, 140 gram
kakao, 20 gram
masło, 50 gram
mleko, 270 mililitrów
cukier, 1 i 1/2 łyżki

Sposób przygotowania
1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Przesianą mąkę, kakao, roztopione masło, żółtka, cukier i mleko zmiksować. Dodać pianę z białek. Bardzo delikatnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Przy pierwszym pieczeniu posmarować niewielką ilością oleju. Ciasto wlać do gofrownicy. Zgrzewać kilka minut. Gofry podałam z cukrem pudrem, bitą śmietaną i konfiturą wiśniową. Składniki na 6 gofrów.

One thought on “Gofry kakaowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *