Frytki z piekarnika

frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika są dużo zdrowsze i mniej kaloryczne od tych pieczonych na głębokim oleju. Moim zdaniem są też smaczniejsze. Do tych z młodych ziemniaków używam tylko soli i pieprzu. Natomiast stare ziemniaki obieram i dodaję jeszcze słodkiej i ostrej wędzonej papryki.

Składniki

  • młode ziemniaki, 600 gram
  • oliwa, 2-3 łyżki
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • czosnek, 4-5 ząbków
  • tymianek, kilka gałązek

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką. Osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokroić na frytki. Oliwę wymieszać z przyprawami. Frytki dokładnie obtoczyć w marynacie. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem tak, aby na siebie nie nachodziły. Czosnek rognieść,  ale nie obierać. Ułożyć między ziemniakami. Posypać tymiankiem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości frytek i efektu jaki chcemy uzyskać. Ja swoje piekłam około 30 minut.

5 thoughts on “Frytki z piekarnika

  1. Moim zdaniem zdrowie jest ważniejsze niż pieniądze :) A przepis świetny, frytki są lekkie, świeże i mają tyle smaku. Czuć prawdziwe ziemniaki a nie olej i to często nie po jednym smażeniu.

  2. Frytki najlepiej robić samemu i piec w piekarniku, ta wersja jest akurat bardzo fit :)http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/czy-fast-food-moze-byc-zdrowy – lekturka o tym czy fastfoodowy świat ma szansę się zmienić :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *