Francuski chleb na zakwasie

francuski chleb 1

Rok temu obiecałam sobie, że zrobię zakwas na chleb i utrzymam go przy życiu. Przez pól roku dzielnie go dokarmiłam i pamiętałam o nim. Później zginął śmiercią tragiczną w lodówce… Akcja Wypiekanie na śniadanie organizowana przez Małgosię ze Smaki Alzacji była świetnym pretekstem, żeby ponownie go zrobić. Trochę odbiegłam od oryginalnego przepisu. Przede wszystkim zwiększyłam ilość zakwasu i dodałam drożdże. Bałam się, że mój zakwas jest zbyt młody, żeby ciasto odpowiednio wyrosło albo że będzie to bardzo długo trwało. A ja nie miałam tyle czasu ani cierpliwości. Ogólnie chlebki wyszły pyszne. Mięciutkie i wilgotne w środku z bardzo chrupiącą skórką.

Składniki

Zaczyn:

  • zakwas, 40 g
  • mąka pszenna (typ 480), 140 g
  • mąka żytnia razowa (typ 2000), 10 g
  • letnia woda, 90 g

Ciasto właściwe:

  • mąka pszenna (typ 480), 800 g
  • mąka żytnia razowa (typ 2000), 50 g
  • letnia woda, 450 g
  • drożdże instant, 3-4 g
  • sól, 1 łyżka
  • zaczyn

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na zaczyn połączyć, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-14 godzin.
  2. Składniki na ciasto właściwe mieszać do powstania jednolitej masy. Wyrabiać przez 10 minut. Odstawić na 5, żeby odpoczęło i ponownie wyrabiać przez kolejne 10 minut.
  3. Podzielić na 2 równe części. Z każdej uformować kulę. Przełożyć do osobnych misek wysypanych mąką. Odstawić na około 2-2,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie ciasto dwukrotnie odgazować (co 60 minut), uderzając w nie pięścią. A następnie złożyć, zbierając jego boki do środka.
  4. Wyrośnięte kule przełożyć na stolnicę. Delikatnie rozpłaszczyć, następnie boki zwinąć do środka, tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć 2 razy. Obsypać obficie mąką. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1-5 godziny. Kiedy urosną zrobić nacięcia ostrym, ząbkowanym nożem, trzymając go niemal poziomo.
  5. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 230 stopni. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z kilkoma kostkami lodu. Bochenki piec przez 40 minut. Ja w połowie pieczenia przykryłam je folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekły. Studzić na kratce.

francuski chleb 2

Razem ze mną piekli:
Iwona z Ivka w kuchni
Dobrafka z Bona Apetita!
Małgorzata ze Smaki Alzacji
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Iza ze Smacznej Pyzy
Wiosenka z Eksplozja smaków

11 thoughts on “Francuski chleb na zakwasie

  1. Piękny bochen i jakie super nacięcia !
    Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku, do następnego :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *