Focaccia

focaccia

Focaccia to rodzaj włoskiego białego pieczywa. W smaku przypomina pizzę. Bardzo długo zachowuje świeżość. Oczywiście dodatki są moją propozycją, która możecie dowolnie modyfikować. Cały weekend zajadaliśmy się tym pieczywem. Wypróbowaliśmy też wersję tylko z przyprawami i solą – również była pyszna.

Składniki
mąka pszenna, 750 gram
suche drożdże, 10 gram
sól, 2 i 1/2 łyżeczki
cukier, 2 łyżeczki
oliwa z oliwek, 2 łyżki
letnia woda, 400 mililitrów

Dodatkowo:
pomidorki rzymskie, 13-15 sztuk
cebula czerwona, 1 mała
oliwki czarne, 6-7 sztuk
oliwa do smarowania pieczywa, około 2 łyżek
sól morska w kryształkach, oregano, bazylia, majeranek, pieprz, cukier

Sposób przygotowania
1. Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać. Wlać oliwę i wodę. Wszystkie składniki najpierw wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ręką, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Może delikatnie kleić się do rąk. Wyrabiać przez 10 minut. Przełożyć do miski posypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 2 godziny).

2. W międzyczasie przygotować dodatki. Pomidorki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Piec przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Cebulę i oliwki pokroić w krążki.

3. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą delikatnie zarobić, a następnie uformować placki o grubości 2 centymetrów. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Zostawić na 20 minut do ponownego napuszenia.

4. Pieczywo posmarować oliwą. Na jednym zrobić wgłębienia kciukiem i włożyć w nie pomidorki. Posypać bazylią, oregano i solą morską. Na drugim ułożyć oliwki i cebulę, lekko docisnąć. Posypać majerankiem i solą.

5. Focaccię piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

One thought on “Focaccia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *