Fiński naleśnik

fiński naleśnik

Jakie to było dobre! Bardzo delikatne ciasto. Chyba dzięki tak dużej ilości mleka. Moim zdaniem bardziej smakuje jak omlet niż naleśnik. Podczas pieczenia dość mocno rośnie, po wyciągnięciu lekko opada na środku. Podałam go z cukrem pudrem i borówkami amerykańskimi, ale myślę że wszystkie typowe dodatki do naleśników będą pasowały. Od owoców, po dżem i bitą śmietanę.

Składniki

  • jajko, 1 sztuka
  • cukier, 1 łyżka
  • sól, szczypta
  • mąka pszenna, 1/2 szklanki
  • mleko, 250 ml
  • roztopione masło, 30 ml

Sposób przygotowania

  1. Jajko, cukier, sól, mąkę i połowę mleka zmiksować na gładko. Następnie dodać pozostałe składniki i jeszcze chwilę miksować. Wlać do naczynia żaroodpornego o średnicy 20 cm wysmarowanego masłem.
  2. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Naleśnik piec przez 25-30 minut do momentu, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *