Filet z kurczaka faszerowany brokułami

filet z kurczaka faszerowany brokułami

Składniki
brokuły, 1/2 główki
czosnek, 2 ząbki
pierś z kurczaka, 1 pojedyncza
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
oliwa do smażenia

Sposób przygotowania
1. Brokuły zblanszować. Następnie rozdrobnić widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

2. Fileta umyć i osuszyć. Usunąć kostki i białe błonki. Wykonać głębokie nacięcie na środku filetu (tzw. kieszonkę), zaczynając od jego grubszej części. Przyprawić solą i pieprzem, również w środku. Wypełnić farszem. Otwór spiąć wykałaczkami.

3. Krótko smażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *