Drożdżówki z serem

drożdżówki z serem

Sezon na owoce się kończy. Czas na zimowe wypieki. Proponuje pyszne bułeczki z ciasta drożdżowego nadziewane serem. Ciasto bardzo łatwo się wyrabia i błyskawicznie wyrasta. Zapewne za sprawą dużej ilości drożdży. Z podanych składników wyszło mi 18 drożdżówek.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna, 500 gram
letnie mleko, 250 mililitrów
jajka, 2 sztuki
miód, 20 gram
suche drożdże, 21 gram
miękkie masło, 75 gram
sól, 7 gram

Nadzienie:
ser twarogowy (użyłam mielonego), 500 gram
miękkie masło, 4 łyżki
żółtko, 1 sztuka
cukier puder, 1/2 szklanki
cukier wanilinowy, 1 łyżka
starta skórka z połowy cytryny

Sposób przygotowania
1. Składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10-15 minut. Zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

2. Składniki na nadzienie zmiksować na gładką masę.

3. Ciasto delikatnie zagnieść i podzielić 2 części. Każdą rozwałkować na placek o grubości 2 cm. Wycinać koła (moje miały średnicę 8 cm). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do ponownego napuszenia. W każdej bułce zrobić wgłębienie, dociskając do samego spodu dno szklanki. Nakładać nadzienie. Bułki można posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka.

4. Piec w piekarniku na funkcji góra-dół rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.

6 thoughts on “Drożdżówki z serem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *