Drożdżówki z malinami i kruszonką

drożdżówki z malinami 1

Nie wiem jak u Was, ale u mnie poniedziałek był całkiem niezły. Co poniedziałkom rzadko się zdarza. Jadnak gdyby znalazła się taka osoba, której pierwszy dzień tygodnia dał popalić, to na poprawę humoru podaję przepis na pyszne drożdżówki z malinami i kruszonką. Maliny można zastąpić innymi owocami lub dżemem.

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna, 380 g
  • jajko, 1 sztuka
  • żółtko, 1 sztuka
  • letnie mleko, 190 ml
  • miękkie masło, 60 g
  • cukier, 70 g
  • sól, 2 szczypty
  • drożdże suche, 7 g

Kruszonka:

  • mąka pszenna, 80 g
  • cukier, 65 g
  • cukier wanilinowy, 10 g
  • miękkie masło, 60 gram

Dodatkowo:

  • białko, 1 sztuka
  • mleko, 1 łyżka
  • maliny, ok. 500 g

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać mikserem przez 10 minut, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ścianek miski. Całość obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.
  2. Masę podzielić na 10-12 równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek o grubości 1-2 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego rozrostu.
  3. W każdej bułce należy zrobić wgłębienie, dociskając do samego spodu dno szklanki. Posmarować białkiem rozbełtanym z mlekiem. W każdy otwór włożyć kilka malin.
  4. Połączyć składniki na kruszonkę. Posypać nią bułeczki. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez około 15 minut.

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.

One thought on “Drożdżówki z malinami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *