Sałatka jarzynowa

sałatka jarzynowa

W moim domu rodzinnym sałatka jarzynowa to obowiązkowe danie na Święta Bożonarodzeniowe i Wielkanocne. Zawsze ja zajmuję się jej krojeniem. I bezapelacyjnie najlepiej smakuje drobno pokrojona :)

Składniki

  • marchewka, około 6 średnich
  • pietruszka, 2 średnie
  • seler, 1/2 małego
  • jajka, 10 sztuk
  • ogórki kwaszone, 4 sztuki
  • por, 1/5 (zielona część)
  • groszek konserwowy, 1 puszka
  • kukurydza, 1 puszka
  • fasola czerwona, 1 puszka
  • sól, pieprz
  • majonez, 400-600 ml

Sposób przygotowania

  1. Marchew, pietruszkę i seler obrać. Zalać wodą i ugotować na miękko. Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać.
  2. Ostudzone warzywa, jajka, ogórki i por pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Groszek, kukurydzę i fasolę wrzucić na sitko. Przelać zimną wodą. Poczekać, aż ocieknie.
  4. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie połączyć z majonezem. Wstawić do lodówki na klika godzin, aby się przegryzła.

Ryba po grecku

ryba po grecku

Ryba po grecku z Grecją nie ma nic wspólnego. Najczęściej przygotowywana w okresie Świąt Bożego Narodzenia. U mnie flet zawsze jest panierowany w mące i smażony na oleju. Tak przygotowana ryba jest pokrywana grubą warstwą duszonych warzyw. Dodatkowo do marchewki dorzucam groszek konserwowy. To jedno z tych dań, które dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

Ryba:

  • ryba (u mnie filet z dorsza), 600 g
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • mąka, 10 łyżek
  • olej do smażenia

Warzywa:

  • cebula, 1 mała
  • masło do smażenia
  • marchew, około 500 g (po obraniu)
  • pietruszka, 1 sztuka
  • seler, 1/4 sztuki
  • por, kilka liści
  • koncentrat pomidorowy, 4 łyżeczki
  • woda, 270 ml
  • sól, pieprz
  • mąka, 3 łyżeczki
  • groszek konserwowy, 1 puszka

Sposób przygotowania

  1. Rybę skropić sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem, ostawić na pół godziny. Obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na patelni. Zmniejszyć ogień do średniego. Smażyć  z obu stron na złoty kolor.
  2. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Por pokroić w kostkę. Warzywa dodać do cebuli i smażyć około 10 minut. Wlać 200 mililitrów wody. Dodać koncentrat i przyprawy. Gotować, aż warzywa będą miękkie a woda trochę odparuje. Pozostałą wodę wymieszać dokładnie z mąką. Dodać do warzyw. Na koniec wsypać groszek. Całość połączyć. Gotować jeszcze około 4 minut.
  3. W niskim naczyniu równomiernie układać rybę, a na wierzch farsz warzywny.

Grzanki z szynką parmeńską, grillowaną gruszką i halloumi

grzanki z grillowaną gruszką i halloumi

Składniki

  • bagietka
  • gruszka
  • halloumi
  • szynka parmeńska

Sposób przygotowania

  1. Bagietkę, gruszkę i halloumi pokroić w plastry.
  2. Patelnię grillową ustawić na średnim ogniu. Kiedy będzie rozgrzana ułożyć bagietkę. Grillować z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
  3. Patelnię oczyścić z okruchów. Delikatnie skropić oliwą. Chwilę poczekać, aż się rozgrzeje. Następnie grillować gruszkę i ser.
  4. Na każdej grzance układać po jednym plastrze gruszki i halloumi oraz kawałek szynki parmeńskiej.

Smażone zielone pomidory

zielone smażone pomidory 2

Składniki

  • zielone pomidory, 2 sztuki
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • jajko, 1 sztuka
  • bułka tarta, 3 łyżki
  • mąka kukurydziana, 1 łyżka
  • masło, 2-3 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w centymetrowe plastry. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Jajko roztrzepać. Bułkę wymieszać z mąką. Na patelni rozpuścić masło. Zmniejszyć ogień do średniego.
  3. Plastry pomidorów zamoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce z mąką. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

zielone smażone pomidory 1

Grillowany ser halloumi

grillowany ser haloumi

Taką przystawkę miałam okazję kosztować podczas ostatnich wakacji, które spędziłam na Cyprze. Halloumi to biały, półtwardy ser z dodatkiem mięty. Gdybym miała go do czegoś porównać to powiedziałabym, że w smaku i konsystencji przypomina nasz polski oscypek. Mi najbardziej smakuje na ciepło w towarzystwie owoców.

Składniki

  • rukola, garść
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • świeży ananas, 1 plaster
  • ser halloumi, 70 g
  • granat, 1/4 sztuki
  • ocet balsamiczny, 3 łyżki
  • miód, 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. Rukolę umyć i ułożyć na talerzu.
  2. Patelnię grillową mocno rozgrzać. Posmarować oliwą i troszkę zmniejszyć ogień. Zarumienić z obu stron ananasa i halloumi. Następnie ser pokroić w plastry.
  3. Na sałacie ułożyć ananasa a na nim plastry sera. Posypać pestkami granatu.
  4. W rondelku pogrzać ocet z miodem. Kiedy zacznie gęstnieć ściągnąć z ognia. Polać nim przystawkę. Składniki na 1 porcję.

Bellini brzoskwiniowe

bellini brzoskwiniowe

Bellini to drink na bazie musu brzoskwiniowego i wina musującego Prosecco. Oba składniki muszą być bardzo mocno schłodzone. W ostateczności można zmiksować kilka kostek lodu. Jeśli owoce są bardzo kwaśne dopuszczalne jest dodanie odrobiny cukru pudru lub soku malinowego, który zmieni również kolor koktajlu.

Składniki

  • dojrzała brzoskwinia, 1 duża
  • wino musujące, 350 ml

Sposób przygotowania

  1. Owoce i wino dobrze schłodzić. Brzoskwinie pozbawić pestki, nie obierać. Zmiksować na gładko. Powoli wlać wino. Jeszcze raz zmiksować. Przelać do kieliszków.

Jajecznica z chorizo

jajecznica z chorizo

Jajecznica to jeden z najszybszych i najprostszych sposobów na śniadanie. Za każdym razem może inaczej smakować. Wszystko zależy od dodatków. Ja proponuję jajecznicę na sposób hiszpański: z chorizo i żółtym serem. Uważajcie tylko na przyprawy, bo chorizo samo w sobie jest słone i pikantne.

Składniki

  • pikantne chorizo, 70 g
  • cebula, 1 mała
  • masło, 1-2 łyżeczki
  • jajka, 6 sztuk
  • szczypiorek, 1/2 pęczka
  • sól morka, świeżo mielony czarny pieprz
  • starty ser hiszpański dojrzewający miesiąc, 2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Z kiełbaski chorizo ściągnąć flak. Następnie pokroić na cieniutkie plasterki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażyć. Dodać drobno pokrojoną cebulkę. Jeśli kiełbaska wytopi za mało tłuszczu można dodać połowę masła.
  2. Jajka wpić do miski. Roztrzepać. Wsypać posiekany szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Zmniejszyć ogień pod patelnią. Rozpuścić resztę masła. Wlać masę jajeczną. Cały czas mieszać. Kiedy jajka będą w połowie ścięte wsypać ser. Wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerze. Podawać z pieczywem.

Młoda kapusta z koperkiem

młoda kapusta z koperkiem

Uwielbiam tę porę roku. Jest cudownie, przyjemnie, kolorowo. Na straganach pełno warzyw i owoców. A to dopiero początek! Młoda kapusta jest jednym z tych dań, które trzeba zrobić. Ja do jej przygotowania używam jak najmniej składników. Lubię jej świeży smak. Ale oczywiście można do niej dodać podsmażony boczek lub przyprawić dodatkowo sokiem z cytryny i cukrem.

Składniki

  • młoda kapusta, 1 główka
  • liście laurowe, 2 sztuki
  • sól, pieprz
  • masło, 3-4 łyżki
  • cebula, 1 średnia
  • mąka pszenna, 2 łyżki
  • koperek, 1 pęczek

Sposób przygotowania

  1. Oderwać wierzchnie liście kapusty. Przekroić na 4 części. Odciąć biały środek. Resztę poszatkować. Przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać liście, sól i pieprz. Gotować ok. 15-20 minut do momentu, aż będzie miękka. Odlać większość wody. Zostawić tylko trochę na dnie.
  2. Na maśle zarumienić  pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wsypać mąkę. Smażyć 2-3 minuty. Trzeba uważać, żeby mąka się nie przypaliła. Całość dodać do kapusty. Dosypać posiekany koperek. Wymieszać. Jeszcze chwilę gotować. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Najlepiej smakuje kolejnego dnia.

Pasta jajeczna z cheddarem

pasta jajeczna

Mam dla Was kilka propozycji na wielkanocne potrawy. Zaczynamy od pasty jajecznej. Dodaję do niej cheddar, ale możecie użyć innego waszego ulubionego sera żółtego. Ważne, żeby był starty na drobnych oczkach tarki.

Składniki

  • jajka, 6 sztuk
  • szczypiorek, 1 pęczek
  • tarty cheddar, 6 łyżek
  • sól, pieprz
  • majonez, 5-6 łyżek

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotować na twardo. Obrać i przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno pokroić. Szczypiorek posiekać. Wymieszać jajka, szczypiorek i ser. Przyprawić. Dodać majonez i dokładnie połączyć.

Uszka z kapustą i grzybami

uszka

Składniki

Farsz:

  • grzyby suszone, 20 gram
  • liście laurowe, 3 sztuki
  • ziele angielskie, 3 ziarna
  • czosnek, 1 ząbek
  • kapusta kiszona, 400 gram
  • masło, 1 łyżka
  • cebula, 1 średnia
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Ciasto:

  • mąka pszenna, 2 szklanki
  • jajko, 1 sztuka
  • letnia woda, 1/2 szklanki
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Grzyby zalać 1 szklanką zimnej wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać 1 liść laurowy, 1 ziarenko  ziela angielskiego i obrany czosnek. Gotować pod przykryciem, aż będą miękkie. Wywar z grzybami przelać przez sitko (wywar można zostawić na zupę grzybową). Grzyby drobno pokroić.
  2. Kapustę wypłukać. Zalać zimną wodą. Dodać pozostałe liście i ziarenka ziela. Gotować do miękkości. Kapustę dokładnie odcisnąć z wody i drobno posiekać. Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucić kapustę. Przyprawić solą i pieprzem. Chwilę dusić.
  3. Połączyć składniki na ciasto. Masę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15-20 minut. Następnie cienko rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 4-5 centymetrów. Na każde nakładać po pół łyżeczki farszu. Złożyć na pół, boki dokładnie zlepić. Rogi złączyć. Gotować w osolonej wodzie w dużym garnku. Z podanych składników powinno wyjść około 40-45 uszek.