Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym

zapiekanka śmieciówa

Danie trochę w jesiennym klimacie, ale zostały mi resztki warzyw puszkowych i nie miałam co z nimi zrobić. Tak właśnie powstała ta zapiekanka kilka lat temu. Można właściwie wrzucić do niej wszystko – taka zapiekanka śmieciówa.

Składniki

  • cebula czerwona, 1 sztuka
  • czosnek, 3 ząbki
  • oliwa do smażenia
  • mięso mielone wołowe, 500 g
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka wędzona
  • makaron kokardki, 300 g
  • papryka czerwona, 1 sztuka
  • fasola czerwona konserwowa, ok. 20 g
  • knserwowa kukurydza z groszkiem, ok. 20 g
  • jajka, 2 sztuki
  • cheddar, 15 g

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obrać. Drobno posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać mięso. Rozdrobnić widelcem. Przyprawić. Smażyć, aż osiągnie ładny brązowy kolor. Przełożyć do dużej miski.
  2. W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do mięsa.
  3. Z papryki usunąć gniazdo i białe błonki. Pokroić w kostę i wrzucić do miski.
  4. Warzywa z puszek wrzucić na durszlak. Przelać wodą. Kiedy ociekną przełożyć do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszać i spróbować. Jeśli jest potrzeba ponownie przyprawić.
  5. Jajka rozbełtać. Przyprawić solą i pieprzem. Cheddar zetrzeć na grubych oczkach tarki. 5 g sera odłożyć. Resztę, razem z jajkami, wymieszać z pozostałymi składnikami.
  6. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego (wymiary: 30 x 18 x 5 cm) wysmarowanego oliwą. Posypać serem.
  7. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Zapiekankę piec przez 20 minut.

Makaron z chorizo i suszonymi pomidorami

makaron z chorizo i groszkiem

To danie ostatnio bardzo często u nas ląduje na stole. Jest pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. A przy takich temperaturach jak panują ostatnio jest to duży plus.

Składniki

  • makaron rurki, 150 g
  • chorizo, 100 g
  • oliwa, 2 łyżki
  • cebula czerwona, 1 mała
  • czosnek, 3 ząbki
  • zielony groszek mrożony, 50 g
  • suszone pomidory, 5 sztuk
  • jajko, 1 sztuka
  • tarty parmezan, 2 łyżki
  • bazylia, pietruszka, garść

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą.
  2. Z chorizo ściągnąć flak. Pokroić ukośnie w plastry, a następnie w paseczki. Rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić chorizo. Po 3 minutach dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę rumienić. Wsypać groszek. Pomidory pokroić w paseczki. Wrzucić na patelnię.
  3. Dodać makaron i wymieszać. Ściągnąć patelnię z ognia. Kiedy lekko wystygnie dodać rozbełtane jajko i parmezan. Dokładnie wymieszać. Na koniec przyprawić pieprzem i połączyć z ziołami. Przełożyć na talerze. Posypać parmezanem.

Jajecznica z chorizo

jajecznica z chorizo

Jajecznica to jeden z najszybszych i najprostszych sposobów na śniadanie. Za każdym razem może inaczej smakować. Wszystko zależy od dodatków. Ja proponuję jajecznicę na sposób hiszpański: z chorizo i żółtym serem. Uważajcie tylko na przyprawy, bo chorizo samo w sobie jest słone i pikantne.

Składniki

  • pikantne chorizo, 70 g
  • cebula, 1 mała
  • masło, 1-2 łyżeczki
  • jajka, 6 sztuk
  • szczypiorek, 1/2 pęczka
  • sól morka, świeżo mielony czarny pieprz
  • starty ser hiszpański dojrzewający miesiąc, 2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Z kiełbaski chorizo ściągnąć flak. Następnie pokroić na cieniutkie plasterki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażyć. Dodać drobno pokrojoną cebulkę. Jeśli kiełbaska wytopi za mało tłuszczu można dodać połowę masła.
  2. Jajka wpić do miski. Roztrzepać. Wsypać posiekany szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Zmniejszyć ogień pod patelnią. Rozpuścić resztę masła. Wlać masę jajeczną. Cały czas mieszać. Kiedy jajka będą w połowie ścięte wsypać ser. Wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerze. Podawać z pieczywem.

Łopatka wieprzowa wolno pieczona

łopatka wolno pieczona 2

Jest to mój ulubiony sposób pieczenia mięsa. Minimum wysiłku, maksimum efektu. Wieprzowina miękka i soczysta. Idealna. Co prawda robi się (dosłownie robi się) przez 3 godziny, ale przez te 3 godziny nie trzeba się nią przejmować. Można w tym czasie zająć się czymś innym albo po prostu poleniuchować. Można nawet wyjść z domu. Serio. A jeśli posiedzi w piekarniku 15 minut dłużej też się nic nie stanie.

Składniki

  • łopatka wieprzowa, 1 kg
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • ocet ryżowy, 3/4 łyżki
  • czosnek, 9 ząbków
  • imbir, 1-centymetrowy kawałek
  • płatki chili, 3/4 łyżeczki
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • rozmaryn, 2 gałązki

]Sposób przygotowania

  1. Łopatkę umyć i dokładnie osuszyć. Zrobić ukoście nacięcia co 2 centymetry.
  2. Oliwę, ocet, 3 obrane ząbki czosnku, starty imbir, płatki chili, sól i pieprz zmiksować na gładką pastę. Natrzeć nią dokładnie mięso (również w nacięciach). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć rozmaryn, a po bokach rozgnieciony, nieobrany czosnek.
  3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 250 stopni. Piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i otworzyć piekarnik na 5 minut. Zamknąć i piec kolejne 2 godziny i 50 minut.

łopatka wolno pieczona 1

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Nigella Gryzie”.

Grillowany boczek

boczek z grilla

Składniki

  • surowy boczek, 700 g

Marynata:

  • oliwa z oliwek z dodatkiem chili i czosnku, 3 łyżki
  • sos Worcestershire, 1 łyżka
  • czosnek, 3 ząbki
  • papryka słodka i ostra wędzona, po 1 i 1/2 łyżeczki
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. Boczek pokroić w plastry o grubości 1- 1,5 cm.
  2. Oliwę wymieszać z sosem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do oliwy razem z pozostałymi składnikami. Wymieszać.
  3. Każdy kawałek boczku obtoczyć dokładnie w marynacie. Przełożyć na talerz. Szczelnie przykryć folią aluminiową. Wstawić do lodówki na 12-24 h.
  4. Godzinę przed grillowaniem wyciągnąć z lodówki. Grillować przez 20-25 minut. W połowie tego czasu obrócić mięso na drugą stronę.

Grillowana karkówka

grillowana karkówka

Składniki

  • karkówka wieprzowa, 1,2 kg

Marynata:

  • oliwa z oliwek z dodatkiem chili i czosnku, 6 łyżek
  • ocet balsamiczny, 2 łyżki
  • czosnek, 8 ząbków
  • rozmaryn, 2 gałązki
  • imbir, 3-4 cm
  • zioła prowansalskie, 2 łyżeczki
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra wędzona, 1 łyżeczka
  • liście laurowe, 5 sztuk

Sposób przygotowania

  1. Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć. Pokroić w plastry o grubości 1 cm. Delikatnie rozbić tłuczkiem.
  2. Oliwę wymieszać z octem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Rozmaryn drobno posiekać. Imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wszystkie 3 składniki dodać do oliwy. Wsypać pozostałe przyprawy. Wymieszać.
  3. Każdy kawałek mięsa obtoczyć dokładnie w marynacie. Przełożyć na talerz. Między kawałki karkówki włożyć liście laurowe. Szczelnie przykryć folią aluminiową. Wstawić do lodówki na 12-24 h.
  4. Godzinę przed grillowaniem wyciągnąć mięso z lodówki. Grillować przez 10-20 minut. W połowie tego czasu obrócić mięso na drugą stronę.

Makaron ze szparagami i szynką parmeńską w sosie śmietanowym

uszka ze szparagami i parmeńską

Składniki

  • makaron uszka, 75 g
  • zielone szparagi, 4 sztuki
  • szynka parmeńska, 2-3 plastry
  • szalotka, 1 mała
  • czosnek, 2 ząbki
  • śmietana kremówka (30%), 100-120 ml
  • tarty parmezan, 1 łyżka
  • pieprz biały i czarny
  • świeża bazylia, garść

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą.
  2. Zdrewniałe części szparagów oderwać. Końcówki obrać. Pokroić ukośnie w plastry o grubości 5-8 mm (poza główkami). Gotować 10 minut w osolonej wodzie.
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę szynkę. Smażyć 3-4 minuty. Dodać posiekaną szalotkę i czosnek. Po 2 minutach wlać śmietanę. Wsypać szparagi. Przyprawić białym pieprzem. Kiedy sos zacznie delikatnie gęstnieć dodać makaron i parmezan. Na koniec wymieszać z posiekaną bazylią.
  4. Przełożyć na talerz. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Posypać parmezanem. Ozdobić główkami szparagów.

Biała kiełbasa pieczona w piwie

biała kiełbasa pieczona w piwie

Składniki

  • cebula, 1 sztuka
  • surowa biała kiełbasa, 6 sztuk
  • miód, 1 łyżeczka
  • francuska musztarda, 3 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • jasne piwo, około 120-150 ml

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach. Położyć na cebuli.
  2. Z miodu, musztardy i przypraw zrobić sos. Posmarować nim kiełbasę. Wlać piwno mniej więcej do 1/3 wysokości kiełbasy.
  3. Piec przez 30-40 minut na funkcji góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Rolada wieprzowa z pancettą

IMG_2833 1

Idąc za ciosem wypróbowałam drugi przepis Nigelli. Miała być łopatka wolno pieczona, ale źle rozplanowałam sobie pracę i bym nie zdążyła jej zrobić. Na szybko znalazłam inną propozycję na wieprzowinę. W oryginale był wykorzystany schab. Troszkę zrobiłam po swojemu i wyszło pyszne, soczyste mięso.

Składniki

  • łopatka wieprzowa/schab, 1 i 1/2 kg
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie, płatki chili
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • czosnek, 2 ząbki
  • pancetta, 50 g
  • cebula, 1 sztuka

Sposób przygotowania

  1. Łopatkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przeciąć tak, aby rozkładała się jak książka.
  2. Przyprawy połączyć z oliwą i octem. Natrzeć mięso marynatą. Czosnek drobno pokroić i rozłożyć równomiernie na wieprzowinie. Następnie poukładać plastry pancetty. Zwinąć w roladę. Ciasno związać sznurkiem.
  3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego położyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie roladę. Piec przez 75 minut.

IMG_2820 1

Orzo z pancettą i zielonym groszkiem

orzo z pancettą i groszkiem

Jakiś czas temu kupiłam dwie książki Nigelli. Do tej pory nic z nich nie ugotowałam, nawet za dokładnie ich nie przejrzałam. To jest pierwszy przepis jaki wypróbowałam. Jest genialny! Szybki i pyszny.

Składniki

  • szalotka, 1 sztuka
  • czosnek, 2 ząbki
  • oliwa, 1 łyżka
  • pancetta, 100 g
  • groszek zielony mrożony, 120 g
  • makaron orzo, 180 g
  • masło, 3/4 łyżki
  • parmezan, 1 i 1/2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Delikatnie zarumienić na oliwie. Pancettę pokroić w kosteczkę. Dorzucić do szalotki i czosnku. Chwilę podgrzewać. Wrzucić groszek. Po minucie dosypać makaron. Zalać wodą tak aby wszystko było przykryte. Zmniejszyć ogień. Gotować 10 minut. Kiedy wrzątkiem odparuje, a makaron będzie miękki dodać masło i parmezan. Podgrzewać chwilę do połączenia składników.