Grillowany boczek w słodko-pikantnej marynacie

IMG_9991

Tak, wiem… jest po sezonie grillowym, ale podobno na boczek zawsze jest sezon :) Poza tym marynatę możecie wykorzystać do innego mięsa. A jest boska. Słodko-pikantna na bazie czerwonego wina. Bardzo polecam!

Składniki

  • surowy boczek, 500-600 g
  • olej rzepakowy, 2-3 łyżki
  • czosnek, 2 ząbki
  • szalotka, 1 szt.
  • chili w proszku, 2 łyżeczki
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
  • cukier brązowy, 6-7 łyżeczek
  • czerwone półwytrawne wino, 250 ml

Sposób przygotowania

  1. Boczek pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm.
  2. Na rozgrzanym oleju lekko zarumienić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę smażyć. Wsypać cukier i wlać odrobinę wina. Kiedy zacznie bulgotać, a cukier lekko się rozpuści stopniowo wlewać resztę wina. Gotować, aż sos lekko się zredukuje i zgęstnieje.
  3. Kiedy marynata wystygnie obtoczyć w niej boczek i schować do lodówki na 6-12 godzin.
  4. Następnie wyciągnąć i doprowadzić do temperatury pokojowej. Grillować po 10 minut z każdej strony.

Grillowane żeberka w marynacie miodowo-musztardowej z rozmarynem

IMG_9978

U mnie sezon grillowy rozpoczęty :) Na pierwszy ogień poszły żeberka w boskiej słodko-pikantnej marynacie. Przepis bardzo szybki i prosty. Trzeba tylko zaczekać, aż mięso się zamarynuje. Polecam!

Składniki

  • żeberka (grube, z dużą ilością mięsa), 600-700 g
  • olej rzepakowy, 2 łyżki
  • musztarda dijon, 2 i 1/2 łyżki
  • miód, 2 łyżki
  • ocet, 1/2 łyżki
  • czosnek, 2 ząbki
  • rozmaryn, 2 gałązki
  • papryka słodka wędzona, 1/2 łyżeczki
  • czarny pieprz, 1/2 łyżeczki
  • sól morska, 1/3 łyżeczki
  • majeranek, 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

  1. Żebarka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na części.
  2. Olej, musztardę, miód i ocet dokładnie wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany rozmaryn. Wsypać przyprawy. Całość połączyć.
  3. Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie odstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
  4. Grillować około 15-20 minut z każdej strony lub do momentu, aż mięso będzie miękkie a glazura ładnie skarmelizowana.

Wieprzowina po chińsku

IMG_9378

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa, 300 g
  • sos sojowy, 9 łyżek
  • ocet ryżowy, 7 łyżek
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • miód 1 łyżeczka
  • grzyby mun, 3 szt.
  • mąka kukurydziana, 2-3 łyżki
  • marchewka, 1 duża
  • papryczka czerwona, 1/2 strąka
  • por, około 10 cm białej części
  • szalotka, 1 szt.
  • świeże chili, 1/2 szt.
  • czosnek, 4 ząbki
  • imbir, około, 2 cm
  • mąka kukurydziana, 2-3 łyżki
  • szczypiorek, 1/2 pęczka
  • orzechy ziemne, 1 łyżka
  • oliwa do smażenia
  • makaron chiński, 150-200 g

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczkę umyć i osuszyć. Usunąć białe błonki. Podzielić na 4-5 centymetrowe kawałki. Następnie pokroić w cienkie paseczki wzdłuż włókien. Wymieszać z łyżką sosu sojowego i octu ryżowego. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Odstawić na 30 minut.
  2. Pozostały ocet, 7 łyżek sosu i miód wymieszać.
  3. Grzyby mun zalać wrzątkiem. Kiedy zmiękną pokroić w paseczki. To samo powtórzyć z marchewką i papryką. Por pokroić w półksiężyce. Szalotkę, chili, czosnek i imbir drobno posiekać.
  4. Oliwę mocno rozgrzać w woku lub na patelni. Polędwiczki obtoczyć w mące kukurydzianej. Smażyć krótko na ostrym ogniu. Przełożyć na talerz.
  5. Zmniejszyć ogień. Na tę samą patelnię wrzucić marchewkę. Jeśli jest potrzeba dolać oliwy. Smażyć 5 minut. Dołożyć paprykę i por. Kiedy warzywa zmiękną dodać szalotkę, chili, czosnek i imbir. Po 2-3 minutach wrzucić mięso i wcześniej przygotowany sos. Przyprawić pieprzem i papryką.
  6. W międzyczasie makaron zalać wrzątkiem. Wlać 1 łyżkę sosu sojowego i wymieszać. Po 5 minutach odcedzić i dodać do reszty składników. Całość połączyć i podgrzewać jeszcze 2 minuty. Przełożyć do 3 miseczek. Posypać posiekanymi orzechami i szczypiorkiem.

Pulled pork

pulled pork 1

Pulled pork czyli szarpana wieprzowina. Jeśli macie wolne 6 godzin to bardzo polecam ten przepis. Smak potrawy wynagrodzi Wam dłuuuugi czas oczekiwania. Lubię ten sposób pieczenia. Nie jest pracochłonny, a mięso wychodzi bardzo delikatne. Trzeba tylko pamiętać, aby absolutnie nie zwiększać temperatury. Karkówka ma się piec długo i wolno.

Składniki

  • karkówka, 2 kg

Przyprawy:

  • chili, pieprz cayenne, ostra papryka, po 1/2 łyżki
  • wędzona papryka, sól, pieprz kolorowy, rozmaryn, tymianek, kolendra, po 1 łyżce
  • brązowy cukier, 3 łyżki

Marynata:

  • przegotowana, zimna woda, 1,5 l
  • cukier brązowy, sól, po 3 łyżki
  • liście laurowe, ziele angielskie, po 3 szt.
  • mieszanka przypraw, 3 łyżki

Dodatki:

  • bułki
  • cebula, 1 duża
  • masło, 2 łyżki
  • ocet balsamiczny, 3 łyżki
  • miód, 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać. W dużym naczyniu/garnku przygotować marynatę. Włożyć karkówkę i wstawić do lodówki na 24 godziny.
  2. Po upływie tego czasu wyciągnąć mięso. Osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć mieszanką przypraw (nie zużyłam całej). Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 110 stopni. Wstawić naczynie z karkówką na środkową półkę. Piec przez 6 godzin (0,5 kilograma mięsa piecze się 1,5 godziny). Po upieczeniu ostawić mięso na 30-60 minut, aby odpoczęło. Następnie podzielić na małe paseczki za pomocą dwóch widelców.
  4. Cebulę pokroić w piórka. Zeszklić na bardzo delikatnym ogniu na roztopionym maśle. Kiedy zmięknie wlać ocet i miód. Dokładnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze 2-3 minuty do momentu, aż płyny się zredukują, a całość lekko zgęstnieje.
  5. Bułki przekroić, na każdej położyć poszarpaną karkówkę i cebulę.

pulled pork 2

Pappardelle ze speckiem, szpinakiem i chilli w sosie gorgonzola

makaron ze speckiem w sosie gorgonzola

Cudowne połączenie ostrej papryczki z kremowym sosem gorgonzola o wyraźnym smaku. Do tego szpinak i speck (to rodzaj surowej szynki podwędzanej na zimno). Po prostu uwielbiam!

Składniki

  • pappardelle, 100 g
  • szalotka, 1 mała
  • czosnek, 2 ząbki
  • chili, 1/2 sztuki
  • oliwa do smażenia
  • świeży szpinak, garść
  • speck, 2 plastry
  • gorgonzola, 70 g
  • śmietana kremówka 30%, 50 ml
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  2. Szalotkę, czosnek, chili drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany szpinak i speck pokrojony w paseczki. Dusić 2 minuty.
  3. Gorgonzolę połamać na mniejsze części. Dodać do pozostałych składników. Kiedy zacznie się topić wlać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Krótko gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Całość wymieszać z makaronem. Przełożyć na talerz.

Polędwiczki wieprzowe w sosie whiskey

polędwiczki wieprzowe w sosie whiskey

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe, ok. 300 g
  • sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz
  • oliwa do smażenia
  • szalotka, 1 duża
  • czosnek, 2 ząbki
  • świeże chili, 1 małe
  • suszony tymianek, 1 łyżeczka
  • whiskey, 75 ml
  • śmietana kremówka 30%, 100 ml
  • natka pietruszki, 1 mały pęczek

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczkę umyć, osuszyć i obrać z białych błonek. Pokroić w plastry o grubości 2 cm. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić na patelnię i mocno zarumienić. Przewrócić na drugą stronę. Dodać drobno posiekaną szalotkę, czosnek, chili i tymianek.
  2. Kiedy mięso będzie ładnie zarumienione z obu stron wlać whiskey. Gotować 2-3 minuty. Następnie wlać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Całość gotować około 5 minut do momentu, aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Pasztet drobiowo-wieprzowy

pasztet

Składniki

  • kurczak, 1 sztuka (około 1 i 1/2 kg)
  • karkówka, 500 g
  • boczek surowy, 300 g
  • marchewka, 2 średnie
  • pietruszka, 1 sztuka
  • seler, 1/4 sztuki
  • liście laurowe, 2 sztuki
  • ziele angielskie, 6 ziaren
  • pieprz, 8 ziaren
  • cebula, 1 duża
  • bułka namoczona w rosole, 1 sztuka
  • jajka, 4 duże
  • sól, pieprz
  • olej do smarowania formy

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka podzielić na części. Karkówkę i boczek pokroić w paski. Mięso włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą, tak aby było całe przykryte. Warzywa obrać i wrzucić do reszty. Dodać liście, ziele, pieprz i sól. Gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 1,5 godziny. Mięso wyciągnąć na durszlak i odstawić do wystudzenia.
  2. Zmielić mięso (kurczaka razem ze skórą), warzywa z rosołu, cebulę i bułkę. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Zmielone mięso i żółtka przyprawić solą i pieprzem. Przypraw nie żałować, po upieczeniu pasztet będzie łagodnieszy niż na „surowo”. Dokładnie wyrobić. Na koniec delikatnie połączyć z białkami.
  3. Formę wysmarować olejem. Przełożyć do niej mięso lekko ubijając. Wyrównać powierzchnię i posmarować oliwą.
  4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 170 stopni. Piec około 50-60 minut.

Pizza z toskańskim salami z truflami i pomidorami

pizza z salami truflowym

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna, 465 g
  • drożdże instant, 5 g
  • sól, 10 g
  • cukier, 10 g
  • letnia woda, 300 ml
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki

Sos pomidorowy:

  • cebula czerwona, 1 sztuka
  • czosnek, 3 ząbki
  • pomidory w puszce, 400 g
  • woda, 200 g
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka
  • oliwa do smażenia

Dodatki:

  • mozzarella, 200 g
  • cheddar, 200 g
  • toskańskie salami z truflami, 15 plastrów
  • pomidory, 2 małe
  • czerwona cebula, 1 większa
  • pecorino, 100 g

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Podzielić na 3 części. Każdą uformować w kulę i posmarować oliwą. Przełożyć do dużego naczynia. Przykryć szczelnie folią aluminiową i włożyć do lodówki na 24 godziny.
  2. Wyciągnąć miskę z ciastem z lodówki. Każdą część wyciągnąć i delikatnie uformować w kulę, ale nie wyrabiać. Z powrotem przełożyć do miski i przykryć folią. Zostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny do ponownego rozrostu.
  3. W międzyczasie przygotować sos. Na oliwie przesmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dorzucić pomidory. Do puszki wlać wodę, następnie jej zawartość przelać do sosu. Przyprawić do smaku. Gotować około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Zmiksować.
  4. Piekarnik razem z blaszką czy kamieniem rozgrzać do 250 stopni i ustawić na funkcję góra-dół.
  5. Każdą porcję ciasta obtoczyć w mące. Następnie delikatnie rozciągnąć. Nie wałkować! Ciasto ułożyć na zaciśniętych pięściach i delikatnie obracać, rozciągając je do krążka o średnicy ok. 25 cm. Przełożyć na łopatkę lub dużą deskę do krojenia obsypaną mąką.
  6. Posmarować sosem. Posypać tartą mozzarellą i cheddarem. Ułożyć salami, pomidory i cebulę pokrojone w plasterki. Na koniec posypać pecorino.
  7. Piec przez 8-12 minut. Tak samo postępować z 2 pozostałymi porcjami ciasta.

Sajgonki

sajgonki

Wbrew pozorom przygotowanie domowych sajgonek nie jest trudne i pracochłonne. Trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Po pierwsze nie nakładać zbyt dużo farszu. Po drugie nie moczyć długo papieru ryżowego. Wystarczy krótkie zanurzenie w wodzie. Papier zmięknie też trochę od wilgotnego farszu. Takie postępowanie sprawi, że sajgonki nie popękają podczas smażenia.

Składniki

  • cebula, 1 mała
  • czosnek, 2 ząbki
  • świeży tarty imbir, 1 łyżka
  • marchewka, 1 średnia
  • papryka czerwona, 1/3 strąka
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe, 200 g
  • sos sojowy, 3 łyżki
  • ocet ryżowy, 1 łyżka
  • sos rybny, 1 łyżka
  • natka pietruszki, 1 pęczek
  • szczypiorek, 1 pęczek
  • makaron ryżowy, 50-60 g
  • grzyby mun, 5 sztuk
  • jajko, 1 duże
  • papier ryżowy, 15-20 arkuszy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oliwie razem z imbirem. Dodać marchewkę startą na grubych oczkach tarki i drobno pokrojoną paprykę. Dusić, aż warzywa zmiękną.
  2. Wrzucić mięso. Rozdrobnić widelcem. Smażyć do momentu, aż ładnie się zarumieni. Wlać sos sojowy, rybny i ocet. Dodać drobno posiekane zioła. Wymieszać. Przełożyć do miski.
  3. Makaron i grzyby mun przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dobrze odcedzić i drobno pokroić. Dodać do wcześniej przygotowanych składników. Do letniego farszu wbić jajko. Dokładnie wymieszać.
  4. Przygotować miseczkę z ciepłą wodą. Każdy arkusz papieru ryżowego zanurzać w wodzie. Następnie ułożyć na desce do krojenia. Na brzegu nałożyć po 2 płaskie łyżki farszu (lub mniej). Złożyć boki do środka, a następnie zwinąć w rulon. Odłożyć na talerz.
  5. Na patelnię wlać sporo oleju. Rozgrzać, a następnie smażyć sajgonki na złoty kolor z każdej strony.

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami w sosie cydrowym

IMG_5264 1

Jabłka na czasie. Cydr na czasie. W takim razie danie z tymi składnikami też na czasie. Bardzo ciekawy smak. Trzeba tylko pamiętać, żeby zbyt długo nie gotować polędwiczek, bo szybko twardnieją. Wszystko robi się na tej samej, nieumytej patelni. Całość musi przejść wszystkimi smakami. Podałam je z purée, ale będą pasowały również wszelkiego rodzaju kluski, ryż czy kasza.

Składniki

  • jabłka, 2 sztuki
  • masło, 2-3 łyżki
  • cukier brązowy, 1 i 1/2 łyżki
  • polędwiczka wieprzowa, 1 sztuka (koło 400 g)
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, papryka ostra wędzona
  • mąka pszenna do panierowania
  • cebula, 1 sztuka
  • cydr, ok. 200 ml
  • ocet jabłkowy, 1 łyżka
  • przecier pomidorowy, 1 łyżka
  • mąka kukurydziana, 1 łyżeczka
  • świeży tymianek, 1 łyżka

Sposób przygotowania

  1. Jabłka obrać. Podzielić na ósemki i wydrylować. Połowę masła rozpuścić na rozgrzanej patelni. Wrzucić owoce. Zasypać cukrem. Smażyć 3-5 minut do momentu, aż cukier ładnie się skarmelizuje. Przełożyć na talerz.
  2. W międzyczasie przygotować polędwiczkę. Umyć, osuszyć, ściągnąć białe błonki, pokroić na plastry o grubości 2 cm. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Obtoczyć w mące. Rozpuścić pozostałe masło. Polędwiczki smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Należy robić to szybko, 2 minuty na każdą stronę. Wrzucać po klika sztuk. Jeśli dodamy całość, mięso będzie miało zbyt mało miejsca i zacznie się dusić zamiast rumienić. Wieprzowinę przełożyć na talerz.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zarumienić na tej samej, nieumytej patelni. Następnie dodać mięso, wlać cydr, ocet oraz przecier. Zwiększyć ogień do maksimum. Przyprawić solą, pieprzem i papryką (papryki około 1/3 łyżeczki, jest dość ostra). Kiedy sos zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień. Całość gotować około 5-8 minut. W połowie gotowania dodać jabłka. Zaklepać mąką kukurydzianą. Posypać posiekanym tymiankiem i jeszcze chwilę gotować – do momentu, aż sos delikatnie zgęstnieje.