Dania bezmięsne w obecnych czasach cieszą się sporą popularnością. Obiad bez mięsa może być naprawdę smaczny, a także szybki. Polecamy bardzo prostą sałatkę, która to sprawdzi się na obiad, na kolację, a także jako przystawka. Składników na tego rodzaju dania bezmięsne wystarczy dla dwóch osób. Jest to nie tylko pysznie, ale także kolorowo. Sezon na pomidory trwa, a więc dania bezmięsne na obiad powinny być numerem jeden.
Składniki na to danie bezmięsne:
- 100 gramów ricotta,
- Oliwa ekstra vergine,
- 60 gramów ciabatty,
- Oregano suszone,
- Sól morska,
- 350 gramów kolorowych pomidorków koktajlowych,
- Czarny pieprz świeżo mielony,
- Łyżka czerwonego octu winnego,
- 2 centymetry zielonego chili,
- Mały ząbek czosnku,
- Garść świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
- Ricottę przełożyć na blaszkę oraz skropić oliwą. Następnie posypmy oregano Zapiekajmy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni na funkcji góra-dół przez około dwadzieścia minut.
- Ciabatę porwijmy na małe kawałki, skropmy oliwą oraz przyprawmy solą. Połóżmy obok ricotty i pieczmy wszystko razem jeszcze dziesięć minut. Po czym wyciągnąć i odstawmy do wystudzenia.
- Czosnek, bazylia, zielone chili, sól, ocet i pieprz zmiksujmy z trzema łyżkami oliwy. Gdy zachodzi potrzeba, to dolejmy jej więcej.
- Pomidory pokrójmy w ćwiartki lub w plastry. Posypmy grzankami i polejmy sosem. Na wierzchu ułóżmy listki bazylii i pokruszoną ricottę.
Dania bezmięsne obiadowe, czy też dania bezmięsne jednogarnkowe są naprawdę smaczne.
Smacznego!