Grillowane żeberka w marynacie miodowo-musztardowej z rozmarynem

IMG_9978

U mnie sezon grillowy rozpoczęty :) Na pierwszy ogień poszły żeberka w boskiej słodko-pikantnej marynacie. Przepis bardzo szybki i prosty. Trzeba tylko zaczekać, aż mięso się zamarynuje. Polecam!

Składniki

  • żeberka (grube, z dużą ilością mięsa), 600-700 g
  • olej rzepakowy, 2 łyżki
  • musztarda dijon, 2 i 1/2 łyżki
  • miód, 2 łyżki
  • ocet, 1/2 łyżki
  • czosnek, 2 ząbki
  • rozmaryn, 2 gałązki
  • papryka słodka wędzona, 1/2 łyżeczki
  • czarny pieprz, 1/2 łyżeczki
  • sól morska, 1/3 łyżeczki
  • majeranek, 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

  1. Żebarka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na części.
  2. Olej, musztardę, miód i ocet dokładnie wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany rozmaryn. Wsypać przyprawy. Całość połączyć.
  3. Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie odstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
  4. Grillować około 15-20 minut z każdej strony lub do momentu, aż mięso będzie miękkie a glazura ładnie skarmelizowana.

Wieprzowina po chińsku

IMG_9378

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa, 300 g
  • sos sojowy, 9 łyżek
  • ocet ryżowy, 7 łyżek
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • miód 1 łyżeczka
  • grzyby mun, 3 szt.
  • mąka kukurydziana, 2-3 łyżki
  • marchewka, 1 duża
  • papryczka czerwona, 1/2 strąka
  • por, około 10 cm białej części
  • szalotka, 1 szt.
  • świeże chili, 1/2 szt.
  • czosnek, 4 ząbki
  • imbir, około, 2 cm
  • mąka kukurydziana, 2-3 łyżki
  • szczypiorek, 1/2 pęczka
  • orzechy ziemne, 1 łyżka
  • oliwa do smażenia
  • makaron chiński, 150-200 g

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczkę umyć i osuszyć. Usunąć białe błonki. Podzielić na 4-5 centymetrowe kawałki. Następnie pokroić w cienkie paseczki wzdłuż włókien. Wymieszać z łyżką sosu sojowego i octu ryżowego. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Odstawić na 30 minut.
  2. Pozostały ocet, 7 łyżek sosu i miód wymieszać.
  3. Grzyby mun zalać wrzątkiem. Kiedy zmiękną pokroić w paseczki. To samo powtórzyć z marchewką i papryką. Por pokroić w półksiężyce. Szalotkę, chili, czosnek i imbir drobno posiekać.
  4. Oliwę mocno rozgrzać w woku lub na patelni. Polędwiczki obtoczyć w mące kukurydzianej. Smażyć krótko na ostrym ogniu. Przełożyć na talerz.
  5. Zmniejszyć ogień. Na tę samą patelnię wrzucić marchewkę. Jeśli jest potrzeba dolać oliwy. Smażyć 5 minut. Dołożyć paprykę i por. Kiedy warzywa zmiękną dodać szalotkę, chili, czosnek i imbir. Po 2-3 minutach wrzucić mięso i wcześniej przygotowany sos. Przyprawić pieprzem i papryką.
  6. W międzyczasie makaron zalać wrzątkiem. Wlać 1 łyżkę sosu sojowego i wymieszać. Po 5 minutach odcedzić i dodać do reszty składników. Całość połączyć i podgrzewać jeszcze 2 minuty. Przełożyć do 3 miseczek. Posypać posiekanymi orzechami i szczypiorkiem.

Strogonow

img_9020

Oryginalna nazwa tego dania wywodzi się od nazwiska rosyjskiego generała Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa i brzmi Boeuf Stroganow. Ale umówmy się… to nie jest oryginalny przepis więc i jego nazwa będzie spolszczona. Co nie znaczy, że jest gorszy. W każdym razie jest to rodzaj gęstego gulaszu najcześciej podawanego z pieczywem lub ryżem. Danie jednogarnkowe, czasochłonne, ale zarazem proste w przygotowaniu.

Składniki

  • mięso wołowe, 2 kg
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia mięsa, kilka łyżek
  • masło do smażenia
  • cebula, 2 sztuki
  • czosnek, 4 ząbki
  • bulion, 1 l
  • liście laurowe, 2 sztuki
  • przecier pomidorowy, 200 g
  • musztarda, 3 łyżki
  • papryka słodka, 3 łyżeczki
  • papryka ostra, 2 łyżeczki
  • papryka czerwona, 3 sztuki
  • pieczarki, 500 g
  • ogórki kwaszone, 6 sztuk

Sposób przygotowania

  1. Mięso pokroić w paseczki. Przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Smażyć partiami na maśle na brązowy kolor. Przełożyć na talerz.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zarumienić na maśle. Dodać mięso. Zalać bulionem i przecierem. Wrzucić liście, musztardę, obie papryki w proszku, sól i pieprz. Gotować około 1-1,5 h na wolnym ogniu.
  3. Paprykę pokroić w paski. Dodać do gulaszu i gotować około 15 minut. W międzyczasie obrać pieczarki i pokroić w plastry. Przesmażyć na maśle. Przełożyć do sosu. To samo powtórzyć w ogórkami. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Całość gotować jeszcze 10-15 minut.

Moussaka

IMG_8939

Moussaka to zapiekanka bardzo popularna w kuchni greckiej. Składa się z warstw pieczonego bakłażana, mielonego mięsa jagnięcego oraz sosu beszamelowego, który jest wylewny na wierzch. Zamiast jagnięciny można użyć wołowiny lub wymieszać oba rodzaje mięsa.

Składniki

  • bakłażany, 3-4 średnie
  • oliwa
  • oregano, 3 łyżeczki
  • cebula czerwona, 1 sztuka
  • czosnek, 4 ząbki
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • mięso mielone jagnięce, 400 g
  • koncentrat pomidorowy, 1 łyżka
  • wino czerwone wytrawne, 125 ml
  • pomidory w puszce, 400 g
  • liście laurowe, 2 szt.
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy:

  • masło, 50 g
  • mąka, 50 g
  • mleko, 400 ml
  • feta, 75 g
  • pecorino, 50 g
  • jajka, 2 duże

Sposób przygotowania

  1. Bakłażany pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Skropić oliwą, przyprawić 2 łyżeczkami oregano i solą z obu stron. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni po 10 minut na każdej ze stron.
  2. Cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić na niewielkiej ilości oliwy. Dodać posiekany czosnek, pozostałe oregano i cynamon. Chwilę dusić. Następnie wrzucić jagnięcinę. Smażyć ugniatając widelcem. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Następnie wlać wino. Kiedy odparuje dodać pomidory oraz liście laurowe. Gotować około 15-25 minut. Wyciągnąć liście.
  3. Na patelni rozpuścić masło. Następnie wsypać mąkę. Podgrzewać 2-3 minuty. Powoli wlewać mleko cały czas mieszając (używam rózgi, żeby nie powstały grudki, można też zmniejszyć ogień). Kiedy sos zacznie bulgotać i lekko zgęstnieje dodać połowę pokruszonej fety i startego pecorino. Podgrzewać około 5 minut i ściągnąć patelnię z ognia. Kiedy beszamel lekko przestygnie wlać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać.
  4. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i ustawić na funkcję góra-dół. W brytfance o wymiarach 20×20 cm ułożyć 3 warstwy bakłażana i mięsa. Na wierzch wylać sos i posypać pozostałymi serami. Piec przez 30-35 minut, aż wierzch zapiekanki zrobi się złoty.

Przepis pochodzi z czasopisma „Jamie”.

Pulled pork

pulled pork 1

Pulled pork czyli szarpana wieprzowina. Jeśli macie wolne 6 godzin to bardzo polecam ten przepis. Smak potrawy wynagrodzi Wam dłuuuugi czas oczekiwania. Lubię ten sposób pieczenia. Nie jest pracochłonny, a mięso wychodzi bardzo delikatne. Trzeba tylko pamiętać, aby absolutnie nie zwiększać temperatury. Karkówka ma się piec długo i wolno.

Składniki

  • karkówka, 2 kg

Przyprawy:

  • chili, pieprz cayenne, ostra papryka, po 1/2 łyżki
  • wędzona papryka, sól, pieprz kolorowy, rozmaryn, tymianek, kolendra, po 1 łyżce
  • brązowy cukier, 3 łyżki

Marynata:

  • przegotowana, zimna woda, 1,5 l
  • cukier brązowy, sól, po 3 łyżki
  • liście laurowe, ziele angielskie, po 3 szt.
  • mieszanka przypraw, 3 łyżki

Dodatki:

  • bułki
  • cebula, 1 duża
  • masło, 2 łyżki
  • ocet balsamiczny, 3 łyżki
  • miód, 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać. W dużym naczyniu/garnku przygotować marynatę. Włożyć karkówkę i wstawić do lodówki na 24 godziny.
  2. Po upływie tego czasu wyciągnąć mięso. Osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć mieszanką przypraw (nie zużyłam całej). Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 110 stopni. Wstawić naczynie z karkówką na środkową półkę. Piec przez 6 godzin (0,5 kilograma mięsa piecze się 1,5 godziny). Po upieczeniu ostawić mięso na 30-60 minut, aby odpoczęło. Następnie podzielić na małe paseczki za pomocą dwóch widelców.
  4. Cebulę pokroić w piórka. Zeszklić na bardzo delikatnym ogniu na roztopionym maśle. Kiedy zmięknie wlać ocet i miód. Dokładnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze 2-3 minuty do momentu, aż płyny się zredukują, a całość lekko zgęstnieje.
  5. Bułki przekroić, na każdej położyć poszarpaną karkówkę i cebulę.

pulled pork 2

Pappardelle ze speckiem, szpinakiem i chilli w sosie gorgonzola

makaron ze speckiem w sosie gorgonzola

Cudowne połączenie ostrej papryczki z kremowym sosem gorgonzola o wyraźnym smaku. Do tego szpinak i speck (to rodzaj surowej szynki podwędzanej na zimno). Po prostu uwielbiam!

Składniki

  • pappardelle, 100 g
  • szalotka, 1 mała
  • czosnek, 2 ząbki
  • chili, 1/2 sztuki
  • oliwa do smażenia
  • świeży szpinak, garść
  • speck, 2 plastry
  • gorgonzola, 70 g
  • śmietana kremówka 30%, 50 ml
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  2. Szalotkę, czosnek, chili drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany szpinak i speck pokrojony w paseczki. Dusić 2 minuty.
  3. Gorgonzolę połamać na mniejsze części. Dodać do pozostałych składników. Kiedy zacznie się topić wlać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Krótko gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Całość wymieszać z makaronem. Przełożyć na talerz.

Polędwiczki wieprzowe w sosie whiskey

polędwiczki wieprzowe w sosie whiskey

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe, ok. 300 g
  • sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz
  • oliwa do smażenia
  • szalotka, 1 duża
  • czosnek, 2 ząbki
  • świeże chili, 1 małe
  • suszony tymianek, 1 łyżeczka
  • whiskey, 75 ml
  • śmietana kremówka 30%, 100 ml
  • natka pietruszki, 1 mały pęczek

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczkę umyć, osuszyć i obrać z białych błonek. Pokroić w plastry o grubości 2 cm. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić na patelnię i mocno zarumienić. Przewrócić na drugą stronę. Dodać drobno posiekaną szalotkę, czosnek, chili i tymianek.
  2. Kiedy mięso będzie ładnie zarumienione z obu stron wlać whiskey. Gotować 2-3 minuty. Następnie wlać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Całość gotować około 5 minut do momentu, aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Ragù jagnięce

IMG_7056 1

Składniki

  • szalotka, 2 małe
  • czosnek, 3 ząbki
  • oliwa do smażenia
  • suszona mięta, 2 łyżeczki
  • suszone oregano, 2 łyżeczki
  • chili w płatkach, 1/2 łyżeczki
  • mielona jagnięcina, 400 g
  • sól, pieprz
  • pomidory w puszce, 800 g
  • sos Worcestershire, 3 łyżeczki
  • ocet balsamiczny, 2 łyżeczki
  • świeża bazylia, 1/2 doniczki
  • makaron, 200 g

Sposób przygotowania

  1. Szalotkę i czosnek drobno pokroić. Zeszklić na oliwie. Wsypać miętę, oregano i chili. Po minucie dodać mięso. Rozdrobnić widelcem. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Kiedy jagnięcina ładnie się zarumieni wlać pomidory, sos i ocet. Gotować około 20-30 minut. Na koniec dodać posiekaną bazylię.
  3. W międzyczasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Pastę wymieszać w mięsem i sosem. Przełożyć na talerze.

Przepis pochodzi z książki Nigellii Lawson „Nigellissima”.

Pasztet drobiowo-wieprzowy

pasztet

Składniki

  • kurczak, 1 sztuka (około 1 i 1/2 kg)
  • karkówka, 500 g
  • boczek surowy, 300 g
  • marchewka, 2 średnie
  • pietruszka, 1 sztuka
  • seler, 1/4 sztuki
  • liście laurowe, 2 sztuki
  • ziele angielskie, 6 ziaren
  • pieprz, 8 ziaren
  • cebula, 1 duża
  • bułka namoczona w rosole, 1 sztuka
  • jajka, 4 duże
  • sól, pieprz
  • olej do smarowania formy

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka podzielić na części. Karkówkę i boczek pokroić w paski. Mięso włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą, tak aby było całe przykryte. Warzywa obrać i wrzucić do reszty. Dodać liście, ziele, pieprz i sól. Gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 1,5 godziny. Mięso wyciągnąć na durszlak i odstawić do wystudzenia.
  2. Zmielić mięso (kurczaka razem ze skórą), warzywa z rosołu, cebulę i bułkę. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Zmielone mięso i żółtka przyprawić solą i pieprzem. Przypraw nie żałować, po upieczeniu pasztet będzie łagodnieszy niż na „surowo”. Dokładnie wyrobić. Na koniec delikatnie połączyć z białkami.
  3. Formę wysmarować olejem. Przełożyć do niej mięso lekko ubijając. Wyrównać powierzchnię i posmarować oliwą.
  4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 170 stopni. Piec około 50-60 minut.

Chili con carne

chili con carne

Pikantne danie jednogarnkowe. Dość szybkie i przyjemne w przygotowaniu. Podałam je z cebulą czerwoną pokrojoną w cienkie plasterki, tartym żółtym serem i plackami tortilli. Tortillę można zastąpić ryżem czy białym pieczywem.

I muszę przyznać, że kmin rzymski pominęłam – nienawidzę tej przyprawy.

Składniki

  • cebula czerwona, 1 sztuka
  • oliwa do smażenia
  • czosnek, 3 ząbki
  • chili, 1 sztuka
  • kmin rzymski, oregano, tymianek, po 1 łyżeczce
  • mięso mielone wołowe, 500 g
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • cukier, 1 łyżeczka
  • pomidory w puszce, 400 g
  • passata, 100 ml
  • papryka czerwona, 1 strąk
  • woda, 100 ml
  • czerwona fasola w puszce, 400 g

Sposób przygotowania

  1. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać czosnek, chili, kmin, oregano i tymianek. Chwilę smażyć.
  2. Wrzucić mięso, pozostałe przyprawy i cukier. Kiedy ładnie się zarumieni wlać pomidory i passatę. Gotować pod przykryciem około 20 minut na średnim ogniu.
  3. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i wlać wodę. Gotować około 10 minut. Na koniec wrzucić fasolę. Zamieszać i gotować jeszcze około 5 minut.