Sałatka z kolorowymi pomidorkami, pieczoną ricottą i grzankami

IMG_8819

Bardzo prosta sałatka, która sprawdzi się jako szybka kolacja (porcja dla jednej osoby) lub przystawka. Wtedy składników wystarczy dla dwóch osób. Kolorowo i pysznie. A sezon na pomidory trwa (i trwa mać!) więc korzystajcie.

Składniki

  • ricotta, 100 g
  • oliwa ekstra vergine
  • oregano suszone
  • ciabatta, 60 g
  • sól morska
  • świeża bazylia, garść
  • czosnek, 1 mały ząbek
  • zielone chili, ok. 2 cm
  • czerwony ocet winny, 1 łyżka
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • kolorowe pomidorki koktajlowe, 350 g

Sposób przygotowania

  1. Ricottę przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i posypać oregano. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół przez 20 minut.
  2. Ciabatę porwać na małe kawałki, skropić oliwą i przyprawić solą. Położyć obok ricotty i piec wszystko razem jeszcze 10 minut. Po czym wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.
  3. Bazylię, czosnek, zielone chili, ocet, sól i pieprz zmiksować z 3 łyżkami oliwy. W razie potrzeby dolać więcej.
  4. Pomidory pokroić w plastry lub ćwiartki. Posypać grzankami i polać sosem. Na wierzchu ułożyć pokruszoną ricottę i listki bazylii.

Przepis pochodzi z czasopisma „Jamie”.

Pierogi z burakami, kapustą i grzybami

IMG_8225

Składniki

Farsz:

  • mix suszonych grzybów, 20 g
  • liście laurowe, 3 sztuki
  • ziele angielskie, 3 ziarna
  • czosnek, 1 ząbek
  • kapusta kwaszona, 400 g
  • cebula, 1 mała
  • marchewka, 1 mała
  • masło, 2 łyżki
  • buraki, 400 g
  • jajko, 1 sztuka
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • mąka pszenna, 3 szklanki
  • jajka, 2 sztuki
  • ciepła woda, 1/2 szklanki
  • olej, 1 i 1/2 łyżki
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Grzyby zalać 1 szklanką zimnej wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać 1 liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego i obrany czosnek. Gotować pod przykryciem, aż będą miękkie. Wywar z grzybami przelać przez sitko (wywar można zostawić na zupę grzybową). Grzyby drobno pokroić.
  2. Kapustę wypłukać. Zalać zimną wodą. Dodać pozostałe liście i ziarenka ziela. Gotować do miękkości. Kapustę dokładnie odcisnąć z wody i drobno posiekać.
  3. Buraki obrać, zalać wodą i przykryć pokrywą. Gotować, aż będą miękkie. Wystudzić i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  4. Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać marchewkę startą na grubych oczkach tarki. Chwile dusić. Dorzucić kapustę i buraki. Przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko. Dokładnie wymieszać.
  5.  Składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.
  6. Następnie cienko rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów. Na każde nakładać po łyżeczce farszu. Złożyć na pół, boki dokładnie zlepić. Można docisnąć widelcem. Gotować w osolonej wodzie w dużym garnku. Z podanych składników wyszło około 35 pierogów.

Pierogi z dorszem, ziemniakami i borowikami

IMG_8187

Składniki

Farsz:

  • borowiki, 20 g
  • liście laurowe, 2 sztuki
  • ziele angielskie, 2 ziarna
  • czosnek, 1 ząbek
  • ziemniaki, około 300 g
  • dorsz, 400 g
  • sok z cytryny
  • masło do smażenia
  • cebula, 1 sztuka
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Ciasto:

  • mąka pszenna, 3 szklanki
  • jajka, 2 sztuki
  • ciepła woda, 1/2 szklanki
  • olej, 1 i 1/2 łyżki
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Borowiki zalać 1 szklanką zimnej wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i obrany czosnek. Gotować pod przykryciem około 10 minut. Wywar z grzybami przelać przez sitko (wywar można zostawić na zupę grzybową). Borowiki drobno pokroić.
  2. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy lekko ostygną przecisnąć przez praskę.
  3. Z dorsza powyciągać ości. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Delikatnie obsmażyć z obu stron. Następnie rozdrobnić widelcem.
  4. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Wymieszać z ziemniakami, rybą i grzyby i cebulę. Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Połączyć składniki na ciasto. Wyrabiać przez 5 minut. Masę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15-20 minut.
  6. Ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów. Na każde nakładać po łyżeczce farszu. Złożyć na pół, brzegi dokładnie zlepić. Można dodatkowo docisnąć widelcem. W dużym garnku zagotować wodę i lekko osolić. Wrzucać pierogi partiami. Zamieszać i gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Z podanych składników powinno wyjść około 35 pierogów.

Tagliatelle z groszkiem i suszonymi pomidorami w kremowym sosie

IMG_8029

Składniki

  • makaron tagliatelle, 100 g
  • oliwa do smażenia po suszonych pomidorach
  • mała cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 2 ząbki
  • mrożony groszek, 50 g
  • suszone pomidory, 4 sztuki
  • śmietana kremówka, 100 ml
  • parmezan, 10 g + trochę do posypania
  • mascarpone, 50 g
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • bazylia, klika liści

Składniki

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą.
  2. W międzyczasie na oliwie delikatnie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wrzucić groszek. Smażyć 3-4 minuty. Następnie dodać pomidory pokrojone w paseczki.
  3. Wlać kremówkę. Dołożyć parmezan i mascarpone. Przyprawić solą i pieprzem. Podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż całość się rozpuści i połączy.
  4. Na koniec wrzucić poszarpaną bazylię i makaron. Wymieszać. Przełożyć na talerz. Posypać parmezanem.

Bakłażan faszerowany makaronem, lazurem i pomidorkami koktajlowymi

faszerowany bakłażan 1

Zapiekanka w jesiennych klimatach. Makaron, bakłażan, lazur i pomidorki koktajlowe. Kilka składników, które świetnie do siebie pasują. A to wszystko zapieczone i podane w „bakłażanowych miseczkach”. Prosto i pysznie. Polecam!

Składniki

  • bakłażan, 1 sztuka
  • oliwa z oliwek
  • sól, kolorowy pieprz
  • gruby makaron, 80 g
  • szalotka, 1 sztuka
  • czosnek, 2 ząbki
  • ser pleśniowy lazur, 80 g
  • serek typu Bieluch, 80 g
  • pomidorki koktajlowe, 6 sztuk

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Bakłażana przekroić na pół. Miąższ naciąć w kratkę. Skropić oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Zapiekać przez 30 minut. Następnie środek wydrążyć.
  2. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić.
  3. Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Dodać bakłażana. Zmniejszyć ogień do minimum. Wrzucić pokruszony ser pleśniowy. Kiedy się roztopi dodać serek Bieluch. Podgrzewać 1-2 minuty. Połączyć z makaronem i pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi w plasterki.
  4. Makaron przełożyć do wydrążonych bakłażanów. Na wierzchu ułożyć kilka plastrów pomidorków. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
  5. Zapiekać przez 20-30 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grillową (na 3-5 minut).

faszerowany bakłażan 2

Placki ziemniaczano-cukiniowe

placki ziemniaczano-cukiniowe

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i koperku. Można je podawać ze śmietaną / jogurtem (w wersji wegetariańskiej) lub z gulaszem.

Składniki

  • ziemniaki, 450 g
  • cukinia, 300 g
  • jajko, 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana, 1-2 łyżki
  • posiekany koperek, 1 łyżka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obrać. Zetrzeć razem z cukinią na grubych oczkach tarki. Dodać jajko, mąkę i koperek. Przyprawić. Wszystko dokładnie połączyć.
  2. Rozgrzać olej na patelni. Nakładać po 2 łyżki farszu na każdy placek. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Zapiekanki z pieczarkami, serem i szczypiorkiem

zapiekanki z pieczarkami

Jako dziecko uwielbiałam te zapiekanki. Co jest dziwne, bo grzybów nie lubię. Wieki ich nie jadłam. Niedawno przypomniała mi o nich moja siostra. W szybkiej wersji bazą do nich mogą być bagietki.

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna, 300 g
  • suche drożdże, 10 g
  • cukier, 5 g
  • sól, 5 g
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki + oliwa do smarowania
  • ciepła woda, 150-170 ml

Farsz:

  • masło do smażenia, 1- 2 łyżki
  • cebula, 1 mała
  • czosnek, 2 ząbki
  • pieczarki, 300 g
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • ser żółty, 100 g
  • ketchup, kilka łyżek
  • szczypiorek, 1 pęczek

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut za pomocą miksera z hakami co ciasta drożdżowego (ręcznie 5 minut dłużej). W razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki. Całość posmarować oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 godziny.
  2. W międzyczasie przygotować farsz. Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać obrane i starte na grubych oczkach pieczarki. Przyprawić i smażyć do momentu, aż woda odparuje.
  3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą uformować podłużną bułkę. Przełożyć na blaszkę. Posmarować ketchupem i ułożyć pieczarki.
  4. Piec przez 10 minut. Zapiekanki wyciągnąć i dodać starty ser. Zapiekać kolejne 5 minut. Polać ketchupem i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Pierogi leniwe

leniwe

Pierogi leniwe czyli kluseczki kształtem przypominające kopytka. W przeciwieństwie do tradycyjnych pierogów farsz w postaci sera jest dodawany do ciasta. Najlepsze wychodzą z sera półtłustego lub tłustego. Ciasto jest bardzo kleiste, ale należy bardzo ostrożnie dodawać mąkę. Jej zbyt duża ilość spowoduje, że kluski wyjdą bardzo twarde. Dlatego im jej mniej tym lepiej.

Składniki

  • biały ser, 700 g
  • jajka, 3 duże
  • mąka pszenna, 250-280 g
  • sól, 1/4 łyżeczki

Dodatki:

  • masło
  • brązowy cukier
  • cynamon

Sposób przygotowania

  1. Ser przecisnąć przez praskę. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Ser połączyć z żółtkami, białkami i mąką. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki.
  2. Masę podzielić na 4 części. Każdą dobrze obsypać mąką. Uformować wałek o średnicy 2 cm. Delikatnie spłaszczyć. Następnie ukośnie pokroić na małe kawałki (tak jak kopytka).
  3. W dużym garnku zagotować wodę. Osolić. Leniwe gotować partiami po 2 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
  4. Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić kluski. Chwilę podgrzewać. Przełożyć na talerze. Posypać cukrem i cynamonem.

Pierogi z ziemniakami, kaszą gryczaną i borowikami

pierogi z ziemniakami, kaszą gryczną i borowikami

Składniki

Farsz:

  • borowiki, 20 g
  • liście laurowe, 2 sztuki
  • ziele angielskie, 2 ziarna
  • czosnek, 1 ząbek
  • ziemniaki, około 600 g
  • prażona kasza gryczana, 100 g
  • cebula, 1 sztuka
  • masło, 3 łyżki
  • sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz
  • natka pietruszki

Ciasto:

  • mąka pszenna, 420 g
  • woda, 180-210 ml
  • sól, 10 g

Sposób przygotowania

  1. Borowiki zalać 1 szklanką zimnej wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i obrany czosnek. Gotować pod przykryciem około 10 minut. Wywar z grzybami przelać przez sitko (wywar można zostawić na zupę grzybową). Borowiki drobno pokroić.
  2. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy lekko ostygną przecisnąć przez praskę.
  3. Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
  4. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.
  5. Ziemniaki, kaszę, grzyby i cebulę dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
  6. Mąkę wymieszać z solą. Następnie stopniowo wlewać wodę i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć miseczką i ostawić na 10-15 minut, żeby odpoczęło. Podzielić na 16 równych części. Każdą rozwałkować  w placek o średnicy 13-15 cm. Na środek nakładać po 2 łyżki farszu. Formować pierogi. Brzeg ciasta składać w falbankę. Górę pierożka mocno ścisnąć i lekko skręcić.
  7. Gotować w dużej ilości osolonej wody po kilka sztuk. Pierogi są ugotowane kiedy wypłyną na wierzch i obrócą się na drugą stronę.
  8. Podawać oprószone kolorowym pieprzem i natką pietruszki.

Zupa cebulowa

zupa cebulowa

Zupa cebulowa czyli francuska zupa biedaków. Gęsta, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Zapiekana z grzankami i żółtym serem. Idealna na tę porę roku. Bardzo ważnym etapem jej przygotowania jest karmelizowanie cebuli. Nie możne być przypalona dlatego należy smażyć ją bardzo powoli na delikatnym ogniu. Gotowałam na podstawie przepisu Julii Child (z drobnymi zmianami).

Składniki

  • biała cebula, 500 g
  • masło, 2 łyżki
  • oliwa, 1 łyżka
  • sól morska, 1/4 łyżeczki
  • cukier, 1/4 łyżeczki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • suszony tymianek, 1 łyżeczka
  • białe wino wytrawne, 120 ml
  • mąka pszenna, 1 łyżka
  • bulion drobiowo-wołowy, 1 l

Dodatkowo:

  • bagietka
  • czosnek, 1 duży ząbek
  • ser żółty (może być cheddar), 10 g

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić cebulę. Szklić na średnim ogniu około 20 minut. Przyprawić solą, cukrem, pieprzem i tymiankiem. Smażyć kolejne 10-15 minut. Powinna uzyskać ładny, brązowy kolor.
  2. Karmelizowaną cebulę przełożyć do garnka i wlać wino. Po 5 minutach wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Całość zalać bulionem. Gotować około 30 minut pod przykryciem.
  3. W międzyczasie przygotować grzanki. Bagietkę ukośnie pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm. Piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Następnie wyciągnąć i natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
  4. Do każdej miseczki włożyć po 2 kromki. Zalać zupą. Następnie położyć kolejne 2 kromki. Posypać tartym żółtym serem. Zapiekać około 15 minut w temperaturze 200 stopni.