Crusty Hard Rolls

crusty hard rolls 2

Jest nasz faworyt! Jednogłośnie stwierdziliśmy, że to są najlepsze bułeczki jakie do tej pory piekłam. Mięciutkie w środku z bardzo chrupiącą skórką. Szczególnie te z makiem, bo robiłam je w 2 wersjach. Z makiem dla siebie i bez maku dla Wu.

Składniki
mąka pszenna, 390 gram
drożdże suche, 6 gram
letnia woda, 250 ml
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:
jajko + 1 łyżka mleka do smarowania
mak

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.

3. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.

crusty hard rolls 1

8 thoughts on “Crusty Hard Rolls

  1. Przepis okazal sie wysmienity. Buleczki mieciutkie,pulchne, w sumie nie spodziewalam sie ze beda az tak dobre. Przepis zagosci u nas na dluzej. Dziekuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *